Το διάστημα μεταξύ εμμηναρχής και πρώτης γέννας σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού
Νέα Υόρκη: To μεγαλύτερο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ της ηλικίας της εμμηναρχής της γυναίκας και της περιόδου που αποκτά το πρώτο της παιδί, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: To μεγαλύτερο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ της ηλικίας της εμμηναρχής της γυναίκας και της περιόδου που αποκτά το πρώτο της παιδί, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson του Σιατλ με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Λι εξηγούν ότι η ηλικία της εμμηναρχής και του πρώτου τοκετού είναι εδραιωμένοι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Το μεσοδιάστημα μεταξύ αυτών των χρονικών περιόδων μπορεί επίσης να επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου του μαστού, διότι οι μαστοί γίνονται πιο επιρρεπείς στην καρκινογόνα έκθεση. Ωστόσο ελάχιστες έρευνες έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Δρ Λι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Women’s Contraceptive and Reproductive Experiences Study (1994-1998), που συμμετείχαν 4.013 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 4.069 γυναίκες χωρίς καρκίνο (ομάδα ελέγχου).
Μεταξύ των γυναικών της καυκάσιας φυλής, αυτές που ήταν σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, είχαν γεννήσει και είχαν επίσης μεσοδιάστημα τουλάχιστον 16 ετών από την εμμηναρχή μέχρι την πρώτη γέννα, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με αυτές που είχαν λιγότερα από πέντε χρόνια μεταξύ των δύο χρονικό ορόσημων. Η σχέση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών αφρο-Αμερικανίδων.
Οι αυξημένοι κίνδυνοι αποδίδονταν κυρίως στις γυναίκες με ορμονο-θετικούς υποδοχείς και όγκους που εντοπίζονταν στα μαστικά λοβίδια.
Τα αποτελέσματα που σχετίζουν την ηλικία της πρώτης τελειόμηνης κύησης με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι γενικώς συνεπή με παλαιότερες έρευνες, αλλά τα στοιχεία για την ηλικία της εμμηναρχής δεν ισχύει το ίδιο.
Επιδημιολογικές έρευνες προεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών διαπιστώνουν συνεχώς ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι μειωμένος 5% με 20% για κάθε έτος καθυστέρησης της εμμηνορρυσίας. Ωστόσο, στην παρούσα έρευνα η μεγάλη ηλικία εμμηναρχής δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
health.in.gr
- ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές εφαρμογές τις επόμενες μέρες
- IRIS: Τι αλλάζει με τα όρια στις άμεσες πληρωμές από τον Ιανουάριο 2026
- Νετανιάχου: Συναντήθηκε με τον Ρούμπιο πριν από το ραντεβού με τον Τραμπ
- ΒΗΜΑ: Το συλλεκτικό ημερολόγιο του Αρκά για το 2026 επανακυκλοφορεί αυτή την Κυριακή
- Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα για την επίθεση με drones στην οικία του Πούτιν – Βλέπει βρετανικό δάκτυλο
- Γνωστός στις Αρχές ο δράστης των άσκοπων πυροβολισμών στο Ηράκλειο
- Τζολάκης και Ποντένσε είχαν 100% επιτυχία στο challenge του Ολυμπιακού για τη Euroleague! (vid)
- Νέα Αριστερά: Ουσιαστικές λύσεις στους αγρότες τώρα – Αρκετά με την επικοινωνιακή διαχείριση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442