Κόντρα συνδικάτων – κυβέρνησης για την έκθεση Αναλυτή στο Ασφαλιστικό
Κόντρα συνδικάτων-αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου της έκθεσης της «Επιτροπής Σοφών» υπό τον Ν.Αναλυτή, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Για «λαγό» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, υποβαθμίζει η κυβέρνηση.
27
Κόντρα των συνδικάτων με την κυβέρνηση ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου της έκθεσης της «Επιτροπής Σοφών» υπό τον Ν.Αναλυτή, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Δείτε τα βίντεο:
Η θέση της κυβέρνησης για την έκθεση Αναλυτή
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το προσχέδιο της Επιτροπής Αναλυτή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επανέλαβε το χαρακτηρισμό «επιτροπή κυβερνητικών λαγών» και έκανε λόγο για μονομερή και αντιασφαλιστικό ρόλο.
«Οι προτάσεις και όσα εισηγείται, οδηγούν όχι μόνο στην δραστική περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (όρια ηλικίας, ποσοστά σύνταξης) αλλά και στην πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα της Δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αντικατάστασή της με επαγγελματική ιδιωτική ασφάλιση. Είναι πλήρως ξεκάθαρο ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης» τόνισε.
Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας είναι πρόβλημα πόρων και εσόδων και όχι παροχών, υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «η συζήτηση στο μονόδρομο των προτάσεων Αναλυτή αποτελεί για τα συνδικάτα αιτία κοινωνικών συγκρούσεων».
Υποβαθμίζει η κυβέρνηση
Σε μία προσπάθεια να ελέγξει τις αντιδράσεις και να μην απαξιωθεί η Επιτροπή Αναλυτή, η κυβέρνηση διά στόματος των Γ.Αλογοσκούφη και Β.Μαγγίνα υποβάθμισε τις προτάσεις.
«Το περίγραμμα των απόψεων του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Ν.Αναλυτή, το οποίο μας παρεδόθη και δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο, δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά προς συνεκτίμηση στοιχεία στην αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού».
»Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες, οι οποίοι μαζί με άλλους που τυχόν θα προταθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός ευρύτατου, ειλικρινούς και συστηματικού διαλόγου».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος επισήμανε ότι η έκθεση Αναλυτή και οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων – ειδικών «αποτελούν τμήμα γενικότερου προβληματισμού πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο διάλογος».
Σε ερώτηση για το περίγραμμα των θέσεων της κυβέρνησης και τι θα αλλάξει, παρέπεμψε σε ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ στις 23 Αυγούστου, «όπου εκτενώς και λεπτομερειακά χρησιμοποίησε συγκεκριμένη λέξη, μίλησε για δέσμη προτάσεων της ΝΔ και της κυβέρνησης και παρουσίασε τα συγκεκριμένα στοιχεία».
Οι απόψεις της κυβέρνησης είναι εκφρασμένες και καταγεγραμμένες είπε και προσέθεσε πως μαζί με τις απόψεις που θα προκύψουν και θα κατατεθούν στο διάλογο με όλους όσοι έχουν κληθεί -και «κατά τη γνώμη μας έχουν την υποχρέωση να προσέλθουν»- θα φτάσουμε στην απαραίτητη λύση.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποια σημεία της έκθεσης Αναλυτή υιοθετεί και με ποια διαφωνεί η κυβέρνηση, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται πάνω σε πάρα πολλά σημεία που «προσδοκούμε ότι θα κατατεθούν ώστε ο διάλογος να είναι και ώριμος και αποδοτικός».
Τέλος, σε ερώτηση για τι θα γίνει αν οι τελικές προτάσεις είναι σε αντίθεση με τα σημεία εκείνα που έχει δηλώσει η κυβέρνηση ότι δεν θα θιγούν, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «οι θέσεις της κυβέρνησης για τα σημεία που δεν θίγονται είναι σαφείς, ξεκάθαρες και παραμένουν ως έχουν».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- – Ήταν νευρικός, ήθελε απελπισμένα να γίνει «κάποιος»: Ο γιος του Μελ Μπρουκς για το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη «μάσκα» του κωμικού
- Θυμός ή μίσος: Αυτές είναι οι διαφορές σύμφωνα με την επιστήμη
- Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς εκπλήξεις με το βλέμμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
- Γρίπη: Καλπάζει η μεταδοτικότητα- ασθμαίνοντας ακολούθησε ο εμβολιασμός
- Αυτές είναι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου για το 2026
- Δηλώσεις Καρυστιανού: Κι όμως, όσα είπε για τις αμβλώσεις δεν ήταν η αρχή – η εμμονή με τη θρησκεία και ο Αρχάγγελος στο πλευρό της
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
- «Ηλεκτρονικός επόπτης» στα λεωφορεία της ΟΣΥ – Πώς θα παρακολουθούνται οι οδηγοί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442