Κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης μία σφύζουσα από ζωή ενιαία αγορά
Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα προς την κατεύθυνση ενιαίας αγοράς, εκτιμά ο ΟΟΣΑ και τονίζει οτι τα κράτη-μέλη πρέπει να απαλείψουν τα όποια εμπόδια παρακωλύουν τις διασυνοριακές συναλλαγές και επενδύσεις. Τι λέει, για ΚΑΠ, επιδοτήσεις αγροτών, υπηρεσίες, ενέργεια και τράπεζες.
Η Ευρώπη χρειάζεται να κινηθεί ταχύτερα προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας αγοράς, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην πρώτη Έκθεση για την Οικονομία της Ευρώπης, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οικονομικού οργανισμού Ανχελ Γκουρία τόνισε ότι «μία σφύζουσα από ζωή ενιαία αγορά είναι κεντρικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να απαλλαγεί από τους φραγμούς στο εμπόριο και την υποστηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαιτείται να δώσουν τα κράτη-μέλη νέα ορμή στην απάλειψη των κανόνων και των εμποδίων, τα οποία πνίγουν τον ανταγωνισμό και παρακωλύουν τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις.
Τομέας υπηρεσιών
Το βασικό αδύναμο σημείο στην εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι, σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας των υπηρεσιών.
Οι διαφορές στις εθνικές νομοθεσίες καθιστούν δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολο της Ευρώπης ενός παρόχου υπηρεσιών μιας χώρας-μέλους της Ένωσης.
Στην έκθεση, διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι η Οδηγία της ΕΕ για τις Υπηρεσίες, η οποία θα εφαρμοστεί στα τέλη του 2009, θα συντελέσει στη δημιουργία αγορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και προτείνεται να σταματήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών να προστατεύουν τους παρόχους υπηρεσιών από εξωτερικό ανταγωνισμό.
Αγορά ενέργειας
Δεν υπάρχει επίσης ένταση στον ανταγωνισμό στις βιομηχανίες δικτύων, όπως ηλεκτρικής ενέργεια, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, λιμένες, και ταχυδρομεία.
Για την επίτευξη μεγαλύτερης έντασης στις ενεργειακές αγορές, η έκθεση συνιστά τη βελτίωση της διασύνδεσης των εθνικών αγορών για τη δημιουργία περιφερειακών ή πανευρωπαϊκών αγορών.
Απαιτείται, παράλληλα, ο πλήρης διαχωρισμός των δικτύων όσον αφορά της δραστηριότητες παραγωγής και τις δραστηριότητες προσφοράς. Οι νομοθετικές προτάσεις τις οποίες ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή για αυτό το θέμα, καλωσορίζονται ως θετική εξέλιξη.
Τραπεζικός κλάδος
Η έκθεση υπογραμμίζει την καλή πρόοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά απευθύνει έκκληση για αλλαγές στον κατακερματισμένο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Η εγκαθίδρυση μιας αποτελεσματικής ενιαίας περιοχής πληρωμών στον ευρωπαϊκό χώρο (SEPA) για τη διευκόλυνση της μεταφοράς χρήματος από μία χώρα σε μία άλλη, χρειάζεται να επιταχυνθεί.
Επιδοτήσεις αγροτών
Απευθύνεται επίσης έκκληση να σταματήσει η ενίσχυση των αγροτών και να περιοριστεί ο στρεβλωτικός ρόλος της στην αγορά.
Αναγνωρίζει ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2003 ήταν σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά για να καταστεί πιο αποτελεσματική, πρέπει να σπάσει τελείως η σύνδεση των επιδοτήσεων με την αγροτική παραγωγή.
Πρέπει να βελτιωθεί ο στόχος της ενίσχυσης των αγροτών, ώστε να επωφελούνται, παραδείγματος χάρη, περισσότερο τα χαμηλότερων εισοδημάτων αγροτικά νοικοκυριά και οι πτωχότερες αγροτικές περιοχές.
Ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση στη ΕΕ να συντονίσει τη δράση της με τους άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της στον πλανήτη για μείωση των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και να ανοίξει τις αγορές της στον υπόλοιπο κόσμο.
Συνιστά επίσης να στοχεύει σε καλύτερη εκμετάλλευση των χρημάτων που δαπανά στις περιφέρειες της Ευρώπης, να συνεχίσει στην οδό του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης των κανόνων ανταγωνισμού και της απάλειψης των περιορισμών στη μετανάστευση από τα νέα μέλη της ΕΕ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.