Επιδημία χολέρας στο βόρειο Ιράκ και την ανατολική Ινδία
Σχεδόν 4.000 άτομα στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα χολέρας και οκτώ έχουν πεθάνει, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και ο ΠΟΥ. Στο ανατολικό κρατίδιο Ορίσα της Ινδίας, τουλάχιστον 105 άνθρωποι πέθαναν από επιδημια χολέρας με 6.000 κρούσματα.
36
Σχεδόν 4.000 άτομα στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα χολέρας και οκτώ έχουν πεθάνει, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στο ανατολικό κρατίδιο Ορίσα της Ινδίας, τουλάχιστον 105 άνθρωποι πέθαναν από επιδημια χολέρας με 6.00 κρούσματα.
«Η επιδημία θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες βόρειες επαρχίες, ακόμα και στη Βαγδάτη», δήλωσε στο Reuters ο Ζαϊράν Οτμάν, υπουργός Υγείας του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, λόγω της οξείας μικροβιακής γαστρεντερίτιδας που μεταδίδεται από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα.
Στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για δύο εστίες, μία στην κουρδική επαρχία της Σουλεϊμανίγια, με 2.000 περιστατικά, και η άλλη στην επαρχία του Κιρκούκ, η οποία συνορεύει με το Κουρδιστάν, με 1.924 κρούσματα.
Στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια, η επιδημία αποδίδεται σε μολυσμένες πηγές νερού, στις οποίες καταφεύγουν οι κάτοικοι λόγω έλλειψης στο δίκτυο ύδρευσης. Η πτώση της στάθμης στον υδροφόρο ορίζοντα τους θερινούς μήνες ίσως οδήγησε σε μόλυνση από λύματα. Στο Κιρκούκ, το νερό του δικτύου μολύνθηκε πιθανώς από βοθρολύματα μέσω ρωγμών στις σωληνώσεις.
Στην Ορίσα της Ινδίας, αξιωματούχοι Υγείας εκτιμούν ότι η επιδημία οφείλεται σε κατοίκους που πίνουν στάσιμο νερό και καταναλώνουν μολυσμένο κρέας.
«Η διάρροια είναι επoχιακό πρόβλημα στην περιοχή. Στην περίπτωσή μας, όμως, η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε στο Reuters τοπικός αξιωματούχος.
Δύο εστίες έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στο ανατολικό κρατίδιο. Μία στην περιφέρεια του Ραγιαγκάντα, με 3.000 περιστατικά και 51 νεκρούς, και μία στην γειτονική περιφέρεια του Κοραπούτ, με 3.000 κρούσματα και 54 νεκρούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλέκος Παναγούλης: Λίγα λόγια μπροστά στο φέρετρό του
- Οι τιμές των διαθέσιμων εισιτηρίων για το Final-4
- Μέση Ανατολή: Ποιες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από το πετρελαϊκό σοκ που προκαλεί ο πόλεμος
- Βακτήριο που σχεδιάστηκε με ΑΙ παραβιάζει βασικό κανόνα της ζωής
- Ηλεία: Με λευκά μπαλόνια αποχαιρετούν τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι
- Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την Πρωτομαγιά
- Πρεμιέρα της Εθνικής πόλο γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο
- Η ιστορία του διαμαντιού Koh-i-Noor: Ο Μαμντάνι θα ζητήσει από τον Κάρολο να το επιστρέψει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442