Αντιμετωπίσιμα και χωρίς υστερεκτομή τα ινομυώματα
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με συμπτωματικά μητρικά ινομυώματα, μπορεί μερικές φορές να αποφύγουν την υστερεκτομή υποβαλλόμενες σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με συμπτωματικά μητρικά ινομυώματα, μπορεί μερικές φορές να αποφύγουν την υστερεκτομή υποβαλλόμενες σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται εξωτερικά της μήτρας και προκαλούν συνήθως βαριά αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση, πόνο και άλλα συμπτώματα. Ο εμβολισμός μητρικής αρτηρίας είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με τομή διαμέτρου λιγότερο από 2,54 εκατοστά στην βουβωνική χώρα. Ένας μικρό καθετήρας εισάγεται και μικροσκοπικά σωματίδια διοχετεύονται για να μπλοκάρουν τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα ινομυώματα προκαλώντας την συρρίκνωσή τους.
Ερευνητική ομάδα του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Αμστερνταμ με επικεφαλής τον Δρ Τζιμ Ρίκερς συνέκρινε την υστερεκτομή με τον εμβολισμό μητρικής αρτηρίας σε ομάδα 177 ασθενών με μητρικά ινομυώματα και βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία. Οι γυναίκες με τυχαία επιλογή υπεβλήθησαν σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας ή υστερεκτομή. Ογδόντα μια και 75 γυναίκες στις δύο ομάδες, αντίστοιχα, τελικά υπεβλήθησαν στις προαναφερόμενες διαδικασίες.
Οι ασθενείς στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δύο χρόνια. Στο χρονικό αυτό σημείο, 19 εκ των 81 γυναικών που υπεβλήθησαν αρχικά σε εμβολισμό μητρικής αρτηρίας έκαναν και υστερεκτομή. Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το 61,7% των γυναικών στην ομάδα του εμβολισμού ήταν ελεύθερες συμπτωμάτων και το 27,2% ανέφεραν μεγάλη βελτίωση. Μόνο το 3,7% ήταν απαράλλακτες και καμιά δεν είχε επιδείνωση.
Μετά από δύο χρόνια η υστερεκτομή μπορεί να αποφευχθεί σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων. Περίπου το 20% των γυναικών ήταν ωστόσο μη επαρκώς ικανοποιημένες και εξακολουθούσαν να επιθυμούν να υποβληθούν σε υστερεκτομή.
Αν και η επιτυχία της υστερεκτομής είναι 100%, πρόκειται για εκτεταμένη επέμβαση ενώ ο εμβολισμός μητρικής αρτηρίας είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία.
Περίπου το 9% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή τελικά θα υποβληθούν και σε δεύτερη επέμβαση εντός δύο ετών για μετεγχειρητικές επιπλοκές.