Τα οργανικά τρόφιμα καλύτερα από τα συμβατικά καλλιεργημένα
Λονδίνο: Τα οργανικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα από τα συμβατικά ανεπτυγμένα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Λονδίνο: Τα οργανικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα από τα συμβατικά ανεπτυγμένα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Αλισον Μιτσελ διενήργησαν δεκαετή μελέτη συγκρίνοντας οργανικές ντομάτες με συμβατικά ανεπτυγμένες και διαπίστωσαν ότι οι πρώτες είχαν σχεδόν διπλάσια επίπεδα φλαβονοειδών. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την ποσότητα δύο φλαβονοειδών, των quercetin και kaempferol, σε αποξηραμένα δείγματα ντομάτας που είχαν συλλεχθεί στα πλαίσια μακροχρόνια μελέτης για τις μεθόδους καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων.
Παρατήρησαν ότι κατά μέσο όρο ήταν 79% και 97% υψηλότερα αντίστοιχα στις οργανικές ντομάτες συγκριτικά με αυτές που είχαν καλλιεργηθεί με συμβατική μέθοδο.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist, τα διαφορετικά επίπεδα φλαβονοειδών στις ντομάτες αποδίδονται πιθανόν στην απουσία λιπάσματος στις οργανικές καλλιέργειες.
Τα φλαβονοειδή παράγονται ως αμυντικός μηχανισμός που μπορεί να προκληθεί από θρεπτική ανεπάρκεια, όπως η έλλειψη αζώτου στο χώμα.
Το ανόργανο άζωτο στο συμβατικό λίπασμα είναι εύκολα διαθέσιμο στο φυτό και έτσι τα χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών οφείλονται πιθανόν στην υπέρ-λίπανση.
Τα φλαβονοειδή έχουν επίσης σχετιστεί με μειωμένα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου και άνοιας. Δεν υπάρχουν βέβαια επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και επί του παρόντος διενεργούνται έρευνες για τα λεπτομερή οφέλη υγείας που μπορούν να απονείμουν στον οργανισμό.