Σφοδρή επίθεση κατά του δικομματισμού από τον Αλέκο Αλαβάνο
Με επίθεση κατά του δικομματισμού, ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκλεισε τις εργασίες της 6ης Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Αναφερόμενος σε μετεκλογικά σενάρια, ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα «να σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς τον ΣΥΝ».
Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος επιτέθηκε κατά του δικομματισμού, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της 6ης Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ. Κατά τη διήμερη συζήτηση κυριάρχησε η προετοιμασία του κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι «όχι απλώς εξαντλούνται τα πολιτικά περιθώρια του δικομματισμού -και αυτό το βλέπει κανείς από την αγωνιώδη αναζήτηση ημερομηνίας για τις εκλογές, ενδεχομένως αλλαγής του εκλογικού νόμου γι αυτές τις εκλογές, νέου εκλογικού νόμου για τις άλλες εκλογές- αλλά ίσως το πιο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αυτό το τέλος εποχής αρχίζει να γίνεται συνειδητό στην κοινωνία».
Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στις μεγάλες μάχες που γίνονται δεν βλέπουμε τους δύο πόλους του δικομματισμού να τις ανοίγουν αυτοί ή να δίνουν έστω παρουσία» ενώ πρόσθεσε ότι «η κύρια διαπάλη του δικομματισμού αναδεικνύεται πάνω στο πεδίο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, του κουκουλώματος και απλώς έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι».
Εκτίμηση του κ. Αλαβάνου είναι ότι «κεντρικό χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης είναι η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών». «Επιστρέφουμε πάλι σε μια πολιτική καλλιστείων» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «διαμορφώνονται πια ανώμαλες και υπόγειες συμμαχίες από τις δυνάμεις του δικομματισμού προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους που θα τους δώσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή που θα αφαιρέσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον αντίπαλό τους» και πρόσθεσε ότι «ακόμη και η ΝΔ θα θελε ένα είδος Αριστεράς η οποία κόβει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, φτάνει αυτή η Αριστερά να είναι διασπασμένη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι «γι αυτό ακριβώς ενόχλησε η παρουσία του ΣΥΝ, από το εκπαιδευτικό κίνημα, το χωρισμό εκκλησίας – κράτους, μέχρι τα θέματα του περιβάλλοντος, όλα τα ζητήματα. Γιατί ήταν μια αριστερά σε κοινή δράση, μια αριστερά εκτός των τειχών -κι αυτή είναι η πολιτική μας- και μια αριστερά που επικεντρώνεται στα σημερινά προβλήματα».
Ο κ. Αλαβάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές μία κυβέρνηση με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν φοβίζει τον Συνασπισμό, γιατί όπως είπε, «οι δυνατές κυβερνήσεις έκαναν τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά, τα μέτρα για τα Πανεπιστήμια, τη σιωπή σε πολέμους όπως το Ιράκ, ενώ οι αδύνατες κυβερνήσεις σημαίνουν δυνατές κοινωνίες».
Αναφερόμενος σε πιθανά μετεκλογικά σενάρια ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα «να σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς τον Συνασπισμό» και κατέληξε: «Δεν είμαστε αδιάφοροι για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι όμως αφέλειά τους αν πιστεύουν, ότι με όρους δικομματισμού και με όρους επιβίωσης του δικομματισμού, θα χειριστούν μια ήττα του δικομματισμού μετά από αυτές τις εκλογές».
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.