Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται το «μαύρο κουτί» του Sea Diamond, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με το ναυάγιο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου παρουσία εισαγγελέα. Στη Σαντορίνη έγινε και σύσκεψη υπό την Φ.Πετραλιά.
Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου το «μαύρο κουτί» του Sea Diamond, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με το ναυάγιο.
Η επιχείρηση άρχισε στις 10 το πρωί παρουσία εισαγγελέα και ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρεται πως η ανάκτηση του «μαύρου κουτιού», από βάθος περίπου 85 μέτρων, πραγματοποιήθηκε με μόνο με μηχανικά μέσα από το ρομποτικό υποβρύχιο ROV-MAXROVER του ΕΛΚΕΘΕ.
Το «μαύρο κουτί» ανακτήθηκε άθικτο και αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για το χειρισμό του δυστυχήματος, ιδιαίτερα για τα όσα συνέβησαν το διάστημα από την εκκένωση του Sea Diamond έως τη βύθισή του, καθώς περιέχει όλα τα στοιχεία από τη στιγμή της πρόσκρουσης και έπειτα.
Το «κουτί» θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Νάξου και την Κυριακή θα μεταφερθεί, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, σε ειδικό εργαστήριο του εξωτερικού, προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί.
Επίσης την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων.
Το Σάββατο βρέθηκε στο νησί η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία έλαβε μέρος σε σύσκεψη παρουσία τοπικών φορέων για τη στήριξη του τουρισμού.
H ίδια επανέλαβε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν για απορρύπανση θα γίνουν χωρίς καμία έκπτωση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα δεν έχει τιμή» είπε.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι έχει αρχίσει η αποστολή προσκλήσεων στους επιβάτες του Sea Diamond να επισκεφθούν όποτε θελήσουν το νησί, με δωρεάν διαμονή, τα έξοδα της οποία θα καλύψει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
Τέλος, ανακοίνωσε την αποδέσμευση του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ για την περαιτέρω τουριστική προβολή του νησιού.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης της καλντέρας υπό την επίβλεψη Βρετανού ειδικού, ο οποίος συμμετέχει στον σχεδιασμό της επιχείρησης απάντλησης των καυσίμων από τις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου.
Oι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών πόντισαν χθες σε όλη τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης πλωτούς μετρητικούς σταθμούς, οι οποίοι θα συλλέγουν στοιχεία για το ύψος των κυμάτων, τη θερμοκρασία της θάλασσας, τις κινήσεις των υπόγειων ρευμάτων.
Κρίσιμο για την απάντληση είναι το διάστημα που απαιτείται από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της επιχείρησης και την υποβολή του σχεδίου στο υπουργείο Ναυτιλίας και τη Νομαρχία Κυκλάδων έως την έγκρισή του.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.