Μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος μετά τη σύσκεψη της Διυπουργικής επιτροπής. Σε αυτά περιλαμβάνονται η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά και η καθιέρωση ονομαστικού εισιτηρίου.
Η διυπουργική συνεδρίασε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Στη συνέχεια ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε το πρόγραμμα εγκατάστασης συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα γήπεδα. Σε πρώτη φάση, το Μάιο – Ιούνιο, θα εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης στα γήπεδα ΟΑΚΑ, «Γεώργιος Καραϊσκάκης», Νέας Σμύρνης, Αιγάλεω, «Καυτανζόγλειο», «Χαριλάου», Τούμπας, Πηγάδια Ξάνθης και Παγκρήτιο.
Στη δεύτερη φάση, τον Ιούλιο – Αύγουστο, θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα γήπεδα Περιστερίου, Καλλιθέας, Νικαίας, Ανω Λιοσίων, Φυλής, Καλαμαριάς, Αλκαζάρ, Λιβαδειάς και Κέρκυρας.
Στην τρίτη φάση (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα γήπεδα μπάσκετ «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», κλειστό ΟΑΚΑ, «Αλεξάνδρειο» και κλειστό Πυλαίας.
Τα μέτρα θα συμπληρωθούν με την καθιέρωση ηλεκτρονικού, ονομαστικού εισιτηρίου, έτσι ώστε να είναι γνωστό ποιος κάθεται και που και η ευθύνη να είναι προσωποποιημένη, «ώστε να μην μπορούν οι λίγοι να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η βία είναι υπόθεση που αφορά όλους» συνέχισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αυστηροποιήσει τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα 14 χούλιγκαν να έχουν οδηγηθεί στη φυλακή τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρχει ποινική ευθύνη και για τους χώρους εκτόςγηπέδων, όταν γίνονταιαγώνες.
«Η πρόβλεψη που υπάρχει, σε νόμο, είναι ότι υπάρχει ποινική πλέον ευθύνη και για τους χώρους πέραν των αθλητικών, αρκεί τα επεισόδια να έχουν γίνει με αφορμή κάποια αθλητική εκδήλωση.
» Περιλαμβάνονται δηλαδή στις αυστηρές εκείνες ποινές, που δεν ισχύει το λευκό ποινικό μητρώο, που αν κάποιος μπει φυλακή θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης και δεν πρόκειται να την εξαγοράσει, ούτε μπορεί να την μετατρέψει.
» Ό,τι ακριβώς δηλαδή ισχύει για τους χώρους μέσα και έξω από τα γήπεδα, ισχύει και για τους χώρους μακράν. Βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να υπάρχουν κάμερες παντού. Δεν είναι αυτή η πρόθεση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.
Ερωτηθείςγια την πρωτοβουλίας της ΠΑΕ Αρης να δώσει εισιτήρια στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε:
«Εάν σπάσει οποιοσδήποτε τη συμφωνία θα έχει τις συνέπειες.»
Σε ερώτηση για την αύξηση των αρμοδιοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη της Πέμπτης, αλλά θα αυτό θα γίνει στο μέλλον.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.