Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επενδυτικό κάλεσμα απηύθυνε από το LSE ο Κώστας Καραμανλής

Επενδυτικό κάλεσμα απηύθυνε από το LSE ο Κώστας Καραμανλής

Στην οικονομική της πολιτική της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, καθώς και στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο London School of Economics (LSE).

28

Στην οικονομική της πολιτική της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, καθώς και στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο London School of Economics (LSE).

Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε την Ελλάδα ως «φιλική, σύγχρονη και ασφαλή χώρα», η οποία προσαρμόζεται στους καιρούς «με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» που έχουν ως «οδικό χάρτη» την στρατηγική της Λισαβόνας.

«Η Ελλάδα έχει μπει σε μία περίοδο έντονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να προσαρμοστεί στις διεθνείς αλλαγές και να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το μέλλον, μπαίνοντας στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν αλλαγές με όσο το δυνατό «μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία», σημείωσε όμως ότι υπάρχει «αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις» και πιέσεις από «συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων».

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως εθνική επιτυχία τη μείωση του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι αυτό «όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, απηύθυνε έμμεση πρόσκληση για επενδύσεις και στάθηκε ιδιαίτερα και στην ενεργειακή πολιτική.

Μίλησε ακόμη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς την «μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου». «Μια εθνική στρατηγική εξελίσσεται για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Για την ευρωπαϊκή ενοποίηση αναφέρθηκε στις προκλήσεις και επέμεινε στην ανάγκη ενοποίησης όσων κρατών το επιθυμούν, εκτιμώντας πως «η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι θεσμική. Είναι κρίση εμπιστοσύνης».

Aπαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, o πρωθυπουργός υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι λάθος η αντίληψη πως έχει κάνει πίσω και σημείωσε: «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, αλλά από την άλλη μπορούμε να χάσουμε λίγο χρόνο για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Σε άλλη ερώτηση για το μέχρι πού μπορεί να φθάσει η Ευρώπη, είπε ότι δεν μπορεί να θέσει όρια, ούτε να πει ότι η Ευρώπη είναι ένα απροσπέλαστο φρούριο και εμμέσως αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα το ονόματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλα βήματα καλής θέλησης και περιμένει αντίστοιχες κινήσεις από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, οι οποίες δεν έχουν γίνει.

Ο πρωθυπουργός για το θέμα του Κοσόβου ανέφερε ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη και να μην επιβληθεί, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να εκπληρώνονται όλοι οι όροι που έχουν τεθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο