Χειρότερη η μεσοπρόθεσμη επιβίωση των γυναικών που έχουν υποστεί έμφραγμα
Νέα Υόρκη: Το φύλο δεν επηρεάζει την μακροπρόθεσμη επιβίωση στο έμφραγμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και ενώ νοσηλεύονται για έμφραγμα οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αποβιώσουν συγκριτικά με τους άνδρες.
Νέα Υόρκη: Το φύλο δεν επηρεάζει την μακροπρόθεσμη επιβίωση στο έμφραγμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και ενώ νοσηλεύονται για έμφραγμα οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αποβιώσουν συγκριτικά με τους άνδρες.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν της Νορβηγίας με επικεφαλής τον Δρ Βερμον Μποναρτζι μελέτησε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαφορές αναφορικά με την επιβίωση που σχετίζονται με το φύλο μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου για έμφραγμα. Συνολικά, 5.477 άτομα ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου 2,7 χρόνια.
Συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες ήταν μεγαλύτερες και είχαν περισσότερα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης είχαν συχνότερα υπέρταση, διαβήτη και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Λιγότερες γυναίκες ακολουθούσαν θεραπεία με θρομβολυτικά.
Συνολικά, 619 γυναίκες και 327 άνδρες απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών αναφορικά με την μακροπρόθεσμη επιβίωση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, το ποσοστό θνησιμότητας των γυναικών ήταν 57% υψηλότερο συγκριτικά με τους άνδρες.
Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών μπορεί να αποδοθεί σε πραγματικές διαφορές με βάση το φύλο αναφορικά με την καρδιακή νόσο ή σε διαφορές στην θεραπεία.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με έμφραγμα αντιμετωπίζονται λιγότερο επιθετικά από τους άνδρες. Επιπλέον, τα τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να είναι απόντα στις γυναίκες, συντελώντας σε καθυστερημένη διάγνωση και αντιμετώπιση, άρα και σε χειρότερο συνολικό αποτέλεσμα.
health.in.gr
- Τεστ αλήθειας στον Μακρόν – Ποιες αμαρτίες απέκρυψε στο Νταβός
- Η Ναόμι Οσάκα ντύθηκε Μέδουσα στο Αυστραλιανό Όπεν και πυράκτωσε τις εντυπώσεις
- Υποκλοπές: Οι «στημένες» ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Τρίμπαλη στην Εξεταστική και το μήνυμα από το δεξί χέρι του Λαβράνου
- Το μήνυμα του Γιαμπουσέλε στα social media που έβαλε… φωτιά για το μέλλον του! (pic)
- Θεσσαλονίκη: Λύκοι έφτασαν μέχρι την πόρτα σπιτιού στο Πανόραμα
- Μητσοτάκης: «Και ναι και όχι» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα – Συνέντευξη στο Euronews
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442