Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Διορθωτική δήλωση» του Βατικανού για τις δηλώσεις του Πάπα περί Ισλάμ

«Διορθωτική δήλωση» του Βατικανού για τις δηλώσεις του Πάπα περί Ισλάμ

Ο Πάπας δεν είχε σκοπό να προσβάλει με την τοποθέτησή του περί Ισλάμ, ανακοίνωσε την Παρασκεύη ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, συνεχίζονται.

30

Ο Πάπας δεν είχε σκοπό να προσβάλει με την τοποθέτησή του περί Ισλάμ, ανακοίνωσε την Παρασκεύη ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, συνεχίζονται.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Βατικανού αναφέρονται, μεταξύ άλλων: Είναι σαφές ότι ο Αγιος Πατέρας είχε στόχο να καλλιεργήσει τη θέση του διαλόγου και του σεβασμού μεταξύ των θρησκειών και αυτό σαφώς περιλαμβάνει και το Ισλάμ».

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ μιλώντας σε σεμινάριο στη Γερμανία εξέφρασε τις σκέψεις του για το Ισλάμ και αναφέρθηκε στις σχέσεις της θρησκείας αυτής με τη βία και τον Ιερό Πόλεμο (τζιχάντ).

Δήλωσε επίσης πως η βούληση του Θεού των μουσουλμάνων «δεν συνδέεται με καμία από τις δικές μας κατηγορίες ούτε καν με αυτή της λογικής», αντίθετα από το χριστιανισμό, ο οποίος έχει τραφεί από την ελληνική φιλοσοφία.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Οι αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο συνεχίζονται. Μετά το Πακιστάν και την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγιε, καταδίκασε τις δηλώσεις του Πάπα, λέγοντας:

«Οι δηλώσεις αυτές αντίκεινται στην αλήθεια και αγγίζουν τον πυρήνα της πίστης μας. Ο Πάπας θα πρέπει να αναθεωρήσει τις δηλώσεις και να σταματήσει να χτυπά το Ισλάμ, τη θρησκεία που ακολουθούν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι.»

Το μεσημέρι της Παρασκευής αγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα και τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στον τοίχο του περιβόλου της παλαιότερης ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Γάζας. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ ο υπεύθυνος του Ναού έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί. Δεν θέλουμε να συνδέσουμε αυτό το επεισόδιο με τις δηλώσεις του Πάπα, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις εναντίον εκκλησιών μας.

» Λάβαμε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, από την προεδρία, από τη Χαμάς και τη Φάταχ, ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο, όμως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τις μεμονωμένες ενέργειες» τόνισε ο πατέρας Αθήνιος.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των Παλαιστίνιων στη Γάζα κατά των δηλώσεων που έκανε ο Πάπας για το Ισλάμ και τη βία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο