Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η ISAF ανακαταλαμβάνει πόλεις εν μέσω απειλών των Ταλιμπάν για «έκρηξη» αντίστασης

Η ISAF ανακαταλαμβάνει πόλεις εν μέσω απειλών των Ταλιμπάν για «έκρηξη» αντίστασης

Συμμαχικές δυνάμεις υπό αμερικανική διοίκηση και αφγανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν σε ευρεία επιχείρηση δύο πόλεις στο νότο που είχαν περιέλθει στον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όμως, οι αντάρτες προειδοποιούν ότι θα ανοίξουν νέα μέτωπα ενισχύοντας την αντίσταση.

51

Συμμαχικές δυνάμεις υπό αμερικανική διοίκηση και αφγανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν δύο πόλεις στο νότο που είχαν περιέλθει στον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όμως, σε νέα ανακοίνωση οι αντάρτες προειδοποιούν ότι θα ανοίξουν νέα μέτωπα ενισχύοντας την αντίσταση.

Μαχητές των Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα δύο πόλεις στη νότια αφγανική επαρχία Χελμάντ. Σε απάντηση εκατοντάδες άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων πραγματοποίησαν ευρεία επιχείρηση. Στη μάχη για την ανακατάληψη σκοτώθηκε ένας στρατιώτης της ISAF (δεν έχει ανακοινωθεί εθνικότητα) και δύο τραυματίστηκαν.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ντόπιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά την περιοχή.

Συνολικά 10.000 στρατιώτες μάχονται για την καταστολή των Ταλιμπάν, η οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις στη χώρα αφαιρώντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις μαίνονται στα νότια και ανατολικά, σε επαρχίες που συνορεύουν με το Πακιστάν.

Μετά την ανακατάληψη των πόλεων στην επαρχία Χελμάντ δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που αποδίδεται στους Ταλιμπάν και περιλαμβάνει προειδοποίηση προς τις ξένες δυνάμεις για νέα μέτωπα αντίστασης. Η αφγανική αστυνομία καλείται να σταματήσει να συνδράμει τις «ξένες δυνάμεις κατοχής» και να ζητήσει συγχώρεση από τους Ταλιμπάν εάν δεν θέλει να υποστεί νέες απώλειες.

«Θα υπάρξει τεράστια αύξηση στις επιχειρήσεις των μουτζαχεντίν τις προσεχείς ημέρες. Οι επιχειρήσεις θα είναι φοβερές και πολλά νέα μέτωπα θα ανοίξουν κατά του εχθρού σε όλη τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εστάλη μέσω e-mail σε δημοσιογράφο του Associated Press στο Πακιστάν.

Αποστολέας είναι ο Μοχάμεντ Χανίφ, ο οποίος εκδίδει συχνά ανακοινώσεις εξ ονόματος των Ταλιμπάν. Οι ακριβείς δεσμοί του με την ηγεσία των Ταλιμπάν δεν είναι σαφείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο