Κλείσιμο του Γκουαντάναμο υπό προϋποθέσεις βλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος
Υπέρ του κλεισίματος του Γκουαντάναμο τάχθηκε ο Μπους, αφού πρώτα εκπονηθεί σχέδιο για το τι θα γίνει με τους «πολύ επικίνδυνους» κρατούμενους. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι συνθήκες κράτησης δικαιολογούν μέρος της κριτικής της διεθνούς κοινότητας.
Ο Μπους δήλωσε την Τετάρτη ότι επιθυμεί να κλείσει το Γκουαντάναμο, αφού πρώτα εκπονηθεί ένα σχέδιο για το τι θα γίνει με τους «πολύ επικίνδυνους» κρατούμενους. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι συνθήκες κράτησης δικαιολογούν μέρος της κριτικής της διεθνούς κοινότητας.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του: «Θα ήθελα πολύ να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο, όμως, αναγνωρίζω ότι εκεί κρατούνται ορισμένοι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι. Πρέπει πρώτα να έχουμε σχέδιο αντιμετώπισής τους στα δικαστήρια.»
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι μέρος της κριτικής που διατυπώνει η διεθνής κοινότητα είναι δικαιολογημένο: «Η ύπαρξη του στρατοπέδου δίνει δικαιολογίες για κριτική εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν τηρούν τις αρχές τις οποίες υπερασπίζονται».