Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Υπεγράφη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπάγεται οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπεγράφη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπάγεται οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν και οι υπουργοί Εξωτερικών των 25 χωρών-μελών της ΕΕ, των οποίων τα Κοινοβούλια πρέπει να την επικυρώσουν.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα της Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καλλιεργήσει αμοιβαία ωφέλιμες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Ρεν.
Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ένωση καλωσόρισε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα, τόνισε όμως ότι «παρ όλα αυτά, οι Αλβανία βρίσκεται ενώπιον δύσκολων μεταρρυθμιστικών προκλήσεων».
«Τώρα ζητούμε από την Αλβανία να δείξει αποφασιστικότητα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ούρσουλα Πλάσνικ, η χώρα της οποία προεδρεύει της ΕΕ.
«Πρόκειται για σοβαρές προκλήσεις» παραδέχτηκε ο κ. Μπερίσα, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει επιτυχία «όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία πρέπει να δράσουν ενωμένα».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως ιστορικής σημασίας για την εκπλήρωση του ονείρου των Αλβανών να επιστρέψουν και να ενοποιηθούν εκ νέου με την ευρωπαϊκή τους οικογένεια».
«Η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή Ένωση είναι για τους Αλβανούς το μεγαλύτερο σχέδιο του 21ου αιώνα», πρόσθεσε ο Σαλί Μπερίσα, υποσχόμενος άοκνες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Η συμφωνία περιγράφει νομικά τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα Τίρανα θα δουλεύουν προς την κατεύθυνση της έντασης στην ΕΕ, η οποία δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2015.