Προβληματική η καταβολή συντάξεων από το 2010 προειδοποιεί ο ΟΑΕΕ
Πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων θα αντιμετωπίσει από το 2010 ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προειδοποίησε ο διοικητής του Οργανισμού Κωνσταντίνος Κόντος την Τετάρτη. Ζήτησε άμεση υιοθέτηση τριών προτάσεων που έχει υποβάλει.
Πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων θα αντιμετωπίσει από το 2010 -πέντε χρόνια νωρίτερα από το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα- ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), αν δεν υιοθετηθούν άμεσα οι τρεις προτάσεις, που έχει επανειλημμένως καταθέσει η διοίκησή του, όπως προειδοποίησε την Τετάρτη ο διοικητής του Οργανισμού Κωνσταντίνος Κόντος.
Στη διάρκεια εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο κ. Κόντος πρότεινε να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ οι περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και να γίνεται κανονική χρηματοδότηση του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ποσοστό 0,34% έως 0,50% του ΑΕΠ.
Επίσης, εισηγήθηκε να συρρικνωθεί περαιτέρω το πληθυσμιακό κριτήριο, που ισχύει για ένταξη στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Σήμερα, στην ασφάλιση του ΟΓΑ υπάγονται όσοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι ασκούν το επάγγελμά τους σε χωριά ή οικισμούς με πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους. Ο ΟΑΕΕ προτείνει το κριτήριο αυτό να αναπροσαρμοστεί και να προβλέπεται υπαγωγή και σε περιοχές με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.
Όσον αφορά στο θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης διευκρίνισε ότι ο ΟΑΕΕ δεν έχει εισηγηθεί αλλαγές στα ισχύοντα.
Ο κ. Κόντος τόνισε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα ανακύπτει με το Ταμείο Συντάξεων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), αφού μέχρι 31/12/2006 θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του ταμείου, το οποίο χρηματοδοτούνταν μέχρι πρόσφατα από τα έσοδα του ΛΑΦΚΑ, που καταργήθηκε.
Για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Κόντος προέβλεψε μελανές ημέρες από το 2015 και μετά, τονίζοντας ότι «το ασφαλιστικό έπρεπε να μας έχει απασχολήσει χτες». Επανέφερε, δε, παλαιότερη πρότασή του για τη σύσταση μικτής ελεγκτικής επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΔ, που θα αναλάβει να χαλιναγωγήσει τη σπατάλη στον ασφαλιστικό τομέα.
Σχετικά με το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών των ασφαλιζομένων, ο διοικητής του ΟΑΕΕ επεσήμανε ότι από κοινού με την ΓΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ «έχουν ζητήσει να υπάρξει μια τελευταία ρύθμιση, λόγω της κρίσης που υπάρχει», ενώ υπενθύμισε ότι η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ και οι εισφοροδιαφεύγοντες σε 1 εκατ. άτομα.
Αναφερόμενος στη διαδοχική ασφάλιση, ο κ. Κόντος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίος συντελεστής, γιατί τώρα κάθε ασφαλιστικός φορέας κάνει τους υπολογισμούς του με εσωτερικές κανονιστικές διατάξεις, κάτι που αποβαίνει σε βάρος των ασφαλισμένων.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας