Πιέσεις και από τους σιίτες προς τον Τζαφάρι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία
Για πρώτη φορά, στελέχη της σιιτικής πλειοψηφίας ζήτησαν από τον Ιμπραήμ Τζαφάρι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία του Ιράκ, προκειμένου να συμβάλει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, ο Τζαφάρι αρνείται να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Για πρώτη φορά, στελέχη της σιιτικής πλειοψηφίας ζήτησαν από τον Ιμπραήμ Τζαφάρι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία του Ιράκ, προκειμένου να συμβάλει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, ο Τζαφάρι αρνείται να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Την έκκληση απηύθυνε ο βουλευτής της κυβερνώσας Ιρακινής Συμμαχίας, Κασίμ Νταούντ, προκειμένου να αρθεί το παρατεινόμενο αδιέξοδο στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Ζήτησα από τον Τζαφάρι να λάβει μία θαρραλέα και υπεύθυνη απόφαση για να διαφυλάξει την ενότητα του λαού και να αποσύρει την υποψηφιότητά του λόγω των αντιδράσεων άλλων πολιτικών ομάδων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιρακινός βουλευτής.
Είναι η πρώτη φορά που ο Τζαφάρι καλείται από το ίδιο του το στρατόπεδο να παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του για να διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο Τζαφάρι δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία, όπως δήλωσε λίγο αργότερα στενός συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ.
«Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος και θα συνεχίσει ως το τέλος» δήλωσε ο Τζάουαντ αλ-Μαλίκι, στέλεχος του κόμματος Ντάουα του Τζαφάρι.
Οι σιίτες ελέγχουν 130 έδρες επί συνόλου 275 της ιρακινής Εθνοσυνέλευσης. Πάντως, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στο Ιράκ έχει καθυστερήσει σημαντικά μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, με τους σουνίτες να αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο εκ νέου ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Τζαφάρι.
Πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου
Εν τω μεταξύ, αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε το Σάββατο νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.
«Η κατάσταση του πληρώματος μας είναι άγνωστη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να διευκρινίζει πόσα άτομα επέβαιναν. «Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε περιπολία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.