Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ δεν θα εφαρμοστεί, λένε τα συνδικάτα

Ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ δεν θα εφαρμοστεί, λένε τα συνδικάτα

«Παρέλυσαν» τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη, ενώ οι περισσότερες ΔΕΚΟ υπολειτούργησαν λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ δεν θα εφαρμοστεί, διαμηνύουν στην κυβέρνηση.

27

«Παρέλυσαν» τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη, ενώ οι περισσότερες ΔΕΚΟ υπολειτούργησαν λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις τους.

Το πρωί επικράτησε κυκλοφοριακό χάος στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιτίας της 24 απεργίας των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία και θα λήξει στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο ΟΣΕ εκτελεί μόνο δρομολόγια εκτάκτων αναγκών,ενώ οι Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποιούν μία πτήση ανά προορισμό.

Το απόγευμα η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, την ώρα που θα ψηφίζεται κατ άρθρο το επίμαχο νομοσχέδιο.

Νωρίτερα την Πέμπτη επικράτησε ένταση έξω από την διεύθυνση Περιφέρειας Αθηνών, όταν ομάδα εργαζόμενων της ΔΕΗ εμπόδισε την είσοδο σε απεργοσπάστες.

Σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, το πρωί της Πέμπτης, τονίστηκε ότι τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ούτε τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλαιούς και νέους, ενώ θα γίνει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Ο Χρ.Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «δεν θα ξεμπερδέψει απόψε εξασφαλίζοντας πλειοψηφία τη Βουλή αλλά θα συναντηθεί με τα συνδικάτα στο πεδίο εφαρμογής του νόμου» και δήλωσε ότι καμία ΔΕΚΟ δεν θα μείνει μόνη της απέναντι στην απειλή εφαρμογής αυτού του νόμου. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προβλέποντας ότι τελικά ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ, σημείωσε πως βασικός στόχος είναι η υποβάθμιση των εργατικών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, καλώντας τους εργοδότες να προσέλθουν με διαφορετική γραμμή στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας που αρχίζει την επομένη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης κατηγόρησε την κυβέρνηση για βίαια προσαρμογή προς τα κάτω των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων.

«Ρετιρέ»;

Απαντήσεις στις κυβερνητικές δηλώσεις για εργαζόμενους – «ρετιρέ» στις ΔΕΚΟ, έδωσαν συνδικαλιστές από μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Γ.Γαβρίλης δήλωσε ότι τμηματάρχης Α΄με 31 χρόνια υπηρεσία παίρνει μισθό 1.200 ευρώ. Ο κ. Λουλακάκης από τα ΕΘΕΛ δήλωσε ότι τεχνικός με δέκα χρόνια προϋπηρεσία παίρνει 1.100 ευρώ. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, δήλωσε ότι ο μέσος μισθός στις τράπεζες είναι 1.450 ευρώ, ενώ ο νεοεισερχόμενος παίρνει μόνο 550 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΤΕ υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός εμφανίζεται ζημιογόνος μόνο λόγω της εγγραφής του κόστους της εθελούσιας εξόδου στο φετινό του ισολογισμό και δήλωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του γενικού κανονισμού εργασίας που θα αφορά κυρίως στους παλαιούς εργαζομένους.

Ο κ. Κοντοπάνος, από την Αμυντική Βιομηχανία, δήλωσε ότι οι ειδικευμένοι εργάτες μετάλλου της ΕΑΒ αμείβονται με 700-1.400 ευρώ τον μήνα. Ο Ν.Πιλαλίδης, από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δήλωσε ότι ειδικευμένος τεχνίτης με 14 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβεται με 1.614 μεικτά, κάνοντας δουλειά βαριά και επικίνδυνη. Οι νέοι τεχνικοί της ΔΕΗ παίρνουν 880 ευρώ το μήνα, ενώ οι νέοι διοικητικοί υπάλληλοι 676,37 ευρώ μεικτά.

Ο Γ.Γεωργακόπουλος, από τον ΟΛΠ, δήλωσε ότι ειδικευμένος χειριστής γερανογέφυρας με 19 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβεται με 1.200 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος μισθός στο λιμάνι της Βαρκελώνης ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ.

Κοινός παρονομαστής στην οργή των συνδικαλιστών απέναντι στις δηλώσεις για «ρετιρέ», εκτός από το ζήτημα των μισθών, είναι το πρόβλημα της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας. Ο Ν.Ορφανός, από τα ΕΛΠΕ, υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στα πετρέλαια περιορίζεται στα 63 χρόνια, ενώ ο κ. Πιλαλίδης, από τη ΔΕΗ, κάλεσε όποιον ενδιαφερόμενο, να αντέξει δύο ώρες εργασίας στις συνθήκες των ορυχείων της ΔΕΗ ή των εναεριτών υψηλής τάσης, πριν σχολιάσει τον τρόπο που δουλεύουν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ.Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, δήλωσε για το νομοσχέδιο των ΔΕΚΟ ότι δεν είναι πρώτη φορά που στην Ελλάδα ψηφίζεται νόμος και ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος ταχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα του άρθρου 14, επισημαίνοντας: «Εμείς στηρίζουμε και το άρθρο 14 γιατί δεν μπορεί οι διοικήσεις των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και κάθε συνδικάτο να συμφωνούν σε αυξήσεις πέρα και πάνω από τις δυνατότητες και να στέλνουν στη συνέχεια το λογαριασμό να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Αν είναι να δοθούν αυξήσεις, τουλάχιστον να το αποφασίσει η Βουλή, που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και ο καθένας να αναλαμβάνει και τις πολιτικές του ευθύνες».

Κινητοποιήσεις της ΚΕΔΚΕ

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια πορεία έως το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της χώρας, οι συμβασιούχοι των δήμων και της ΠΟΕ/ΟΤΑ, οι οποίοι αντιδρούν στην υπαχώρηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, δηλαδή την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 των αναγκαίων πόρων για το κόστος μονιμοποίησης των 10.000 συμβασιούχων στους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων: Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, συγκέντρωση και παράσταση των δημάρχων της χώρας στη Βουλή και 24ωρη απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με κλείσιμο των δήμων και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ της Ένωσης το οποίο θα συνεδριάσει 9-13 Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο