Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 της Πέμπτης στο ιστορικό κτίριο της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το οικοδομικό τετράγωνο αποκλείστηκε και η φωτιά σβήστηκε μιάμιση ώρα αργότερα. Κανείς δεν κινδύνευσε, καταστράφηκε όμως το θέατρο Αυλαία.
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 της Πέμπτης στο ιστορικό κτίριο της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο αποκλείστηκε από την αστυνομία και τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσαν στο σημείο έσβησαν τη φωτιά περίπου μιάμιση αργότερα.
Κανείς δεν κινδύνευσε, καταστράφηκε όμως ολοσχερώς το θέατρο Αυλαία που στεγάζεται στο κτίριο. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε πως «όλοι είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το κομμάτι της Θεσσαλονίκης να το αποκαταστήσουμε».
Τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά, πιθανότατα από το θέατρο Αυλαία, βρίσκονταν στο κτίριο περίπου 200 άτομα, τα οποία πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν έγκαιρα.
Στην περιοχή βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και οχήματα του δήμου.
Όπως δήλωσε ο περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σκόκας, η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, με 18 οχήματα και 70 άνδρες.
Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς την οροφή του κτιρίου και το θέατρο, που βρίσκεται μεν στον κορμό του κεντρικού κτιρίου της ΧΑΝΘ, αλλά δεν επικοινωνεί άμεσα με τους υπόλοιπους χώρους.
Ο κ. Σκόκας χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσβεση λόγω της παλαιότητας και της δαιδαλώδους δομής του κτιρίου. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.
Την ίδια ώρα, με το ποσό των 30.000 ευρώ θα συμβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στο ιστορικό κτίριο της ΧΑΝΘ.
Τη σχετική εισήγηση, που εγκρίθηκε ομόφωνα, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ζήτησε από την Πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο κτίριο της ΧΑΝΘ.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.