Η θετική σκέψη μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η θετική σκέψη είναι εξίσου ισχυρή με το πιο ισχυρό αναλγητικό στην ανακούφιση του πόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η θετική σκέψη είναι εξίσου ισχυρή με το πιο ισχυρό αναλγητικό στην ανακούφιση του πόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Wake Forest με επικεφαλής τον Δρ Ρομπερτ Κογκχιλ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 11 υγιείς εθελοντές στους οποίους είχε τοποθετηθεί στα κάτω άκρα ένας θερμικός διεγέρτης ενώ καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).
Ο θερμικός διεγέρτης χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει πόνο και η fMRI για να χαρτογραφήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Πριν οι εθελοντές υποβληθούν στην fMRI, έμαθαν να αναμένουν ήπια, μέτρια και πολύ επώδυνη θερμική διέγερση. Καμιά εκ των διεγέρσεων δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει έγκαυμα ή βλάβη στο δέρμα.
Κατά τη διάρκεια της απεικόνισης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ένα μικρό ποσοστό της σοβαρής θερμικής διέγερσης ερμηνευόταν λανθασμένα ως ήπια διέγερση για να δημιουργηθεί η εντύπωση του μειωμένου πόνου.
Δέκα εθελοντές ανέφεραν λιγότερο πόνο όταν περίμεναν χαμηλότερα επίπεδα πόνου. Η προσδοκία αυτή μείωσε τις αναφορές για πόνο κατά 28%, όμοιο αποτέλεσμα με αυτό μιας δόσης αναλγητικού όπως η μορφίνη.
Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές τόσο για την αισθητική όσο και την συναισθηματική επεξεργασία του πόνου μειώθηκε. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τον πρωτοπαθή σωματοαισθητήριο φλοιό, τον νησιδιακό φλοιό και τον πρόσθιο φλοιό.
Όπως εξηγεί ο Δρ Κογκχιλ «ο πόνος δεν αποκλειστικά αποτέλεσμα των σημάτων που πηγάζουν από μια τραυματισμένη περιοχή του σώματος. Ο πόνος πρέπει να αντιμετωπίζει με περισσότερα μέσα από τους φαρμακευτικούς παράγοντες. Ο εγκέφαλος μπορεί να σχηματοποιήσει τον πόνο και πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή του την δύναμη».