Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προστατεύουν την καρδιά
Νέα Υόρκη: Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία πέπτονται αργά και προκαλούν μικρές αυξήσεις του σακχάρου του αίματος, ίσως προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία καλύτερα από τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία πέπτονται αργά και προκαλούν μικρές αυξήσεις του σακχάρου του αίματος, ίσως προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία καλύτερα από τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Λουντγουιγκ ζήτησε από 23 νεαρούς παχύσαρκους ενήλικες να ακολουθήσουν είτε μια διατροφή με λίγα λιπαρά ή διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για ένα χρόνο. Ως τμήμα της διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα άτομα μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν από τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να παίρνουν το 40 με 50% των θερμίδων από υδατάνθρακες και το 30 με 35% από λίπος.
Υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τροφές όπως τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα φιστίκια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η ομάδα που τράφηκε με τρόφιμα λίγων λιπαρών περιόρισε την πρόσληψη κατά 250 με 500 θερμίδες, το λίπος περισσότερο από 30% και αντλούσε το 55 με 60% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες.
Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι όταν τα παχύσαρκα άτομα έτρωγαν όσο περισσότερους υδατάνθρακες κατανάλωναν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχαναν το ίδιο αριθμό κιλών σε 12 μήνες με τα άτομα που έκαναν τη συνήθη δίαιτα με λίγα λιπαρά.
Αρα λοιπόν διαπιστώνεται ότι τα άτομα που έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν μεγαλύτερη μείωση στα λιπαρά του αίματος που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο και επίσης πτώση στα επίπεδα της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην ικανότητα του οργανισμού να διασπά τους θρόμβους του αίματος. Αντιθέτως τα άτομα με διατροφή λίγων λιπαρών παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, γεγονός που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.