Το κρασί αυξάνει εξίσου με τη μπίρα την αρτηριακή πίεση
Ουάσιγκτον: Το κόκκινο κρασί ίσως θεωρείται ευεργετικό γενικά για την υγεία μας, αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση εξίσου με τη μπίρα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Ουάσιγκτον: Το κόκκινο κρασί ίσως θεωρείται ευεργετικό γενικά για την υγεία μας, αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση εξίσου με τη μπίρα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας με επικεφαλής την Δρ Ρενάτ Ζίλκενς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 24 υγιείς μη καπνιστές άνδρες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι έπιναν καθημερινά αλκοόλ και είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου.
Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες απείχαν του αλκοόλ για δυο εβδομάδες και μετά είτε απείχαν για έναν επιπλέον μήνα του αλκοόλ, είτε κατανάλωναν 375 ml κόκκινου κρασιού ημερησίως, μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού ή 1.125 ml μπίρας. Κάθε άτομο πέρασε κυκλικά και από τις τέσσερις φάσεις μέσα σε τέσσερις μήνες.
Όταν έπιναν μπίρα, τα άτομα είχαν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,9 mm Hg. Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού αύξανε την συστολική πίεση κατά μέσο όρο 1,9 mm Hg. Η μπίρα αύξανε επίσης και τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου κατά πέντε παλμούς το λεπτό κατά μέσο όρο, ενώ το κρασί τον αύξανε κατά περισσότερους από τέσσερις παλμούς το λεπτό.
«Ορισμένοι πότες ίσως ήλπιζαν ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του κόκκινου κρασιού εξισορροπούν τα αρνητικά του αλκοόλ αναφορικά με την αρτηριακή πίεση. Η συμβουλή μας όμως προς τους άνδρες που πίνουν αλκοόλ και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν υπέρταση αλλά και σε εκείνους χωρίς υπέρταση είναι να πίνουν λιγότερα από δυο ποτά την ημέρα. Διατηρώντας σε αυτό το επίπεδο την προσλαμβανόμενη ποσότητα αλκοόλ θα ωφελούνται από την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και τις αντιπηκτικές ιδιότητες του αλκοόλ, που θεωρούνται «καλοί προστάτες» της καρδιάς», εξηγεί η Δρ Ζίλκενς.