Τυπική κατά τη Ρ.Κράτσα η απειλή παραπομπής της Ελλάδας για την ασφάλεια των πτήσεων
Τυπικά περισσότερο θίγεται -κατά την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ρ.Κράτσα- η χώρα από την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας. Η ίδια επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.
71
Τυπικά περισσότερο, παρά ουσιαστικά, θίγει τη χώρα μας η αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε την Πέμπτη η Κομισιόν στην Ελλάδα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα επισήμανε σχετικά ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και στον τομέα των μεταφορών και να συμμορφώσει τη χώρα με τα κοινοτικά δεδομένα.
Η κ. Κράτσα επισημαίνει σχετικά ότι η πρόσφατη αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά αφενός στην ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας (ασφάλεια στα αεροδρόμια και όχι στις πτήσεις) και τον «Ανοικτό Ουρανό» και αφετέρου στις σιδηροδρομικές υποδομές, έχει αποσταλεί και σε πολλά ακόμα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η πρώτη δέσμη μέτρων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εσωτερική έννομη τάξη έως τις 15 Μαρτίου 2003. «Η σημερινή κυβέρνηση, με αποτελεσματικές διαδικασίες, κατάφερε να υπογραφεί το ΠΔ και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η κύρωσή του, ώστε η ελληνική νομοθεσία να συμβαδίζει με τα κοινοτικά πρότυπα και να μη συρθεί η χώρα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» τονίζει.
Όπως επίσης σημειώνει σχετικά με τον Κανονισμό 2320/2002 για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, το εθνικό πρόγραμμα ποιοτικού ελέγχου δεν θεσπίσθηκε -ως έπρεπε- μέχρι τις 19 Ιουλίου 2003, «με πλήρη αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα απαραίτητα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από την τωρινή κυβέρνηση και σε δύο μήνες το Προεδρικό Διάταγμα πρόκειται να υπογραφεί».
Στο ζήτημα του «Ανοικτού Ουρανού» (διεθνείς συμφωνίες αερομεταφορών) η κατάσταση κατά την κ. Κράτσα παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, αφού όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά 20 συνολικά κράτη – μέλη καλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχουν εξηγήσεις, επειδή οι διμερείς τους συμφωνίες με τις ΗΠΑ στο σχετικό τομέα παραβιάζουν το Κοινοτικό Δίκαιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- NBA: Τρίτη σερί νίκη για τους Μπακς (105-99) – Πήραν το ντέρμπι οι Σέλτικς (98-96, vids)
- Κρήτη: «Τον είδα ενεργό στα social media» – Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τον αγνοούμενο γιατρό
- Η «Ιθάκη» στα Γιάννενα – Το νέο κόμμα, το διακύβευμα για μια «νέα μεταπολίτευση» και οι 7ρίξεις
- Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στο Πικέρμι
- Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μας «χαρίσει» ακόμα και 10 χρόνια ζωής;
- Ο Κολίνα στηρίζει το «ένα σουτ» στα πέναλτι
- Πώς θα εκπληρώσει η ΕΕ την υπόσχεσή της στα παιδιά; – Το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ευρώπη αντιμέτωπο με τη φτώχεια
- Συνταγή: Σφουγγάτο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)













































![H Λιβύη παρέδωσε ύποπτο για την επίθεση του 2012 σε προξενικό χώρο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/al-bakoush-libya-us-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442