«Ανάβει» η αντιπαράθεση Μπους-Κέρι στις ΗΠΑ μετά το μήνυμα του Μπιν Λάντεν
Μπους και Κέρι αντιδρούν αμφότεροι με πυγμή και εκατέρωθεν βολές στην «παρέμβαση» του Μπιν Λάντεν. Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ, δίχως να μεταβάλλεται το επίπεδο συναγερμού. Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα.
Τζορτζ Ο.Μπους και Τζον Κέρι αντιδρούν αμφότεροι με πυγμή και εκατέρωθεν βολές στην «παρέμβαση» του Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσω της προβολής βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Σε ύψιστη επιφυλακή οι ΗΠΑ, δίχως όμως να μεταβάλλεται το επίπεδο συναγερμού. Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ αντέδρασε άμεσα και διεμήνυσε πως «οι Αμερικανοί δεν θα εκφοβιστούν, ούτε και θα επηρεαστούν» από τις απειλές που διατυπώνει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, αναλαμβάνοντας πλέον ξεκάθαρα την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
«Επιτρέψτε μου να το καταστήσω απόλυτα σαφές. Οι Αμερικανοί δεν θα τρομοκρατηθούν από έναν εχθρό της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι ο γερουσιαστής Κέρι συμφωνεί με αυτό. Ο αμερικανικός λαός είναι σε πόλεμο και θα υπερισχύσει» δήλωσε ο Τζορτζ Ο.Μπους στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Από την πλευρά του,ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία επισήμανε ότι «οι Αμερικανοί είναι απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά τους να κυνηγήσουν και να καταστρέψουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους τρομοκράτες». Δεσμεύθηκε ότι «δεν θα σταματήσει σε τίποτα» για να πετύχει το στόχο αυτό εφόσον εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα και εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση κατά του Μπους.
Πυροδοτείται η αντιπαράθεση Μπους-Κέρι
«Πιστεύω ότι μπορώ να ασκήσω αποτελεσματικότερη πολιτική κατά της τρομοκρατίας, σε σχέση με εκείνη του Μπους. Είμαι σίγουρος για τις ικανότητές μου να κάνω πιο ασφαλή την Αμερική και λυπάμαι που όταν ο Τζορτζ Μπους είχε την ευκαιρία στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, δεν χρησιμοποίησε τις δυνάμεις μας για να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν» ανέφερε.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις Κέρι. «Δυστυχώς ο αντίπαλός μου συνέχισε να λέει πράγματα που ξέρει ότι είναι λάθος, κατηγορώντας τους στρατιώτες μας ότι άφησαν να τους ξεφύγει η ευκαιρία να πιάσουν τον Λάντεν στην Τόρα Μπόρα» δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κολόμπους του Οχάιο.
Δηλώσεις (πιο συναινετικές) επί του μηνύματος Λάντεν έκανε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τζον Έντουαρνς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βόρεια Καρολίνα, όπου μετέβη προκειμένου να ψηφίσει νωρίτερα, καθώς τη 2α Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο πλευρό του Τζον Κέρι στη Βοστόνη.
Μιλώντας σε πλήθος 7.000 υποστηρικτών του ο Έντουαρντς υπογράμμισε: Εμείς οι Αμερικανοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, έχουμε ένα κοινό μήνυμα για τον Οσάμα μπιν Λάντεν: Θα σε κυνηγήσουμε όπου και αν είσαι και θα δώσεις λογαριασμό για όσα έκανες. Γιατί ως έθνος είμαστε ενωμένοι και θα κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας όλοι μαζί».
«Δεν διατυπώνεται συγκεκριμένη απειλή»
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους εκτίμησαν ότι στο βίντεο του ηγέτη της Αλ Κάιντα δεν διατυπώνεται συγκεκριμένη απειλή για επικείμενη επίθεση κατά των ΗΠΑ. Εξ ου και δεν αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στη χώρα, η οποία πάντως παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα, επισημαίνει το BBC.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Αμερικανοί διπλωμάτες στο Κατάρ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν τη μετάδοση του βίντεο από το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Εκτιμάται ότι το βίντεο είναι αυθεντικό· γίνεται αναφορά στους Μπους και Κέρι ως αντιπάλους για την προεδρία, γεγονός που σημαίνει ότι μαγνητοσκοπήθηκε τους τελευταίες μήνες.
Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από την κυβέρνηση του Κατάρ να ρίξει όλο το ειδικό της βάρος και να εμποδίσει την μετάδοση του μηνύματος από το δίκτυο, όμως το Αλ Τζαζίρα αρνήθηκε και το Σάββατο υπεραμύνθηκε της σχετικής απόφασης. «Κάθε οργανισμός ενημέρωσης θα είχε μεταδώσει την κασέτα εάν την είχε παραλάβει» τόνισε ο εκπρόσωπος του Αλ Τζαζίρα Τζιχάντ Μπαλούτ.
Εφημερίδα του Κουβέιτ δημοσιεύει το Σάββατο πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία στο Αφγανιστάν, συγκεκριμένα βορειοανατολικά της Καμπούλ, και τελεί υπό την προστασία μίας τοπικής φυλής. Σε αφγανικό έδαφος φέρεται να βρίσκεται και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ.
Πολιτικοί αναλυτές κλήθηκαν από το Reuters να αφομοιώσουν την επίπτωση του μηνύματος στην κούρσα για το Λευκό Οίκο. Ουδείς πιστεύει ότι θα επηρεάσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, αλλά δεδομένου ότι η μάχη κρίνεται αμφίρροπη ακόμη και μία μικρή μετακίνηση ψηφοφόρων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
Οι απόψεις, πάντως, συγκλίνουν στο γεγονός ότι εάν υπάρξει επηρεασμός των ψηφοφόρων, τότε θα είναι υπέρ του Μπους δεδομένου ότι το δυνατό του σημείο είναι πως ο λαός τον εμπιστεύεται περισσότερο στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Και το μήνυμα Λάντεν σε αυτή την καίρια στιγμή υπενθυμίζει πως η τρομοκρατία είναι υπαρκτή και συνεχίζει να συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Ως προς τις νεότερες δημοσκοπήσεις, τρεις ημέρες πριν από την προεδρική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζορτζ Ο.Μπους εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρι.
Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου Fox News δίνει ποσοστό 50% στον Μπους έναντι 45% για τον Κέρι στο σύνολο των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα ίδια ακριβώς ποσοστά δίνει και η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Τρίτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post φέρνει πρώτο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο με 50% έναντι 47% που λαμβάνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής. Και οι τρεις δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν σε δείγμα χιλίων ατόμων και το ποσοστό λάθους τους ανέρχεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Όσον αφορά στις δέκα κρίσιμες πολιτείες, όπου η εκλογική μάχη θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπη, η τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Zogby εμφανίζει τους Ρεπουμπλικάνους να προηγούνται στις έξι από αυτές. Συγκεκριμένα, ο Μπους διατηρεί προβάδισμα σε Κολοράντο, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Οχάιο, Νέο Μεξικό.
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος φέρεται να υπερισχύει στην πολιτεία-«κλειδί» της Φλόριντα, στη Μινεσότα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.