Επιμένουν οι Αυστραλοί στην «ταξιδιωτική σύσταση» για την Ελλάδα
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να εκδώσει «ταξιδιωτική σύσταση» για την Ελλάδα, για να είναι οι Αυστραλοί «προσεκτικοί».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να εκδώσει «ταξιδιωτική σύσταση» για την Ελλάδα, μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έδωσαν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης στη «σκληρή» γλώσσα που, όπως τονίζουν, χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, εναντίον των Αυστραλών, οι οποίοι αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι πρόσφατα εξερράγησαν τρεις βόμβες στην Αθήνα και η Αυστραλία με την ταξιδιωτική της οδηγία συνέστησε στους πολίτες της που θα επισκεφθούν την Αθήνα να είναι «προσεκτικοί».
Με τίτλους, όπως «Εξαγριωμένη η Αθήνα με την οδηγία του Χάουαρντ», «Η επικεφαλής των Ολυμπιακών της Αθήνας επικρίνει την Αυστραλία», «Η ταξιδιωτική σύσταση καταδικάζεται» και «Η Αυστραλία ενθαρρύνει την επίθεση στους Ολυμπιακούς λέει η διοργανώτρια της Αθήνας» παρουσιάζουν την Τρίτη τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις της Γ.Αγγελοπούλου.
Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης, ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες εγγυήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης κηρύττοντας την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγεται από την Δευτέρα στο συνεδριακό κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004.
Από την πλευρά της, η Γιάννα Αγγελοπούλου, όπως τονίζεται, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως με σκληρή γλώσσα σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, κατονόμασε τους Αυστραλούς και αναφέρθηκε στην ταξιδιωτική σύσταση που είχε εκδώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας.
Όλα τα αυστραλιανά μέσα σημειώνουν ότι η Γ.Αγγελοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειες των Αυστραλών, που στηρίζονται στην άγνοια, δίνουν «λάθος μήνυμα» και ενθαρρύνουν αυτούς που θα ήθελαν να επιτεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC, ο κ. Ντάουνερ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Αυστραλία ενθαρρύνει τους τρομοκράτες, όταν λέει πως υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.
«Είναι λάθος για την Ελλάδα να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ας μείνουμε στα γεγονότα. Αναβαθμίσαμε την οδηγία μας μετά τις εκρήξεις. Για μας ήταν κοινή λογική. Αλλοι πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή» είπε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι ενοχλημένοι και με τον πρόεδρο της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόουτς, που ζήτησε έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους αθλητές που θα είναι εκτός Ολυμπιακού Χωριού, «γιατί με το να επισημαίνει δημόσια τυχόν ελλείψεις δείχνει πιθανούς στόχους σε τρομοκράτες».
Ο αυστραλιανός Τύπος αναφέρει ότι και η ΔΟΕ επέκρινε την Αυστραλία για την στάση της, γιατί «προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια αδυναμίες της Αθήνας, ώστε να μην χάσει το Σίδνεϊ την λάμψη του για τους πετυχημένους αγώνες που διοργάνωσε το 2000».
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.