Δημοσίευμα για τον «μαθηματικό τύπο» προκάλεσε την αντίδραση Σουφλιά
Θέμα νομιμοποίησης των προβληματικών αποτελεσμάτων της μεθόδου του «μαθηματικού τύπου» στην ανάθεση των δημοσίων έργων ανακύπτει σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος συνεχίζει να ορίζει τις αναθέσεις των έργων.
Θέμα νομιμοποίησης των προβληματικών αποτελεσμάτων της μεθόδου του «μαθηματικού τύπου» στην ανάθεση των δημοσίων έργων ανακύπτει, σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς δύο και πλέον μήνες μετά τις εκλογές η συγκεκριμένη μέθοδος συνεχίζει να υφίσταται και να ορίζει τις αναθέσεις των έργων. Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. «Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου» δήλωσε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, έργα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία μένουν μπλοκαρισμένα από τον περασμένο Οκτώβριο, εξαιτίας της αμφισβήτησης του «μαθηματικού τύπου» με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κατακυρωθούν με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του YΠEXΩΔE κατευθύνεται προς κατακύρωση των αμφισβητούμενων διαγωνισμών. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι έγιναν παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ ώστε να αρχειοθετηθούν οι ενστάσεις, να ξεμπλοκαριστούν οι διαγωνισμοί και να ανατεθούν τα έργα.
Επιπλέον, νέοι διαγωνισμοί για καινούργια έργα προωθούνται με την αυτή μέθοδο, παρ ότι και ο υπουργός ΠEXΩΔE δηλώνει ότι έχει χρεοκοπήσει το σύστημα παραγωγής έργων και ο «μαθηματικός τύπος» πρέπει να καταργηθεί.
Από την πλευρά του, το YΠEXΩΔE θεωρεί ότι τα μπλοκαρισμένα έργα είναι ώριμα, τυχόν ανάθεσή τους στους μειοδότες θα προκαλούσε εκ νέου ενστάσεις από τους ωφελημένους εκ του «μαθηματικού τύπου» και θα οδηγούσε σε νέες πολύμηνες καθυστερήσεις με κίνδυνο την απώλεια κοινοτικών πόρων και την υποχώρηση των κατασκευών.
Επιπλέον δηλώνει πως ο «μαθηματικός τύπος» θα καταργηθεί το προσεχές φθινόπωρο, όταν θα έχει αναθεωρηθεί το καθεστώς των μελετών και θα έχουν καταρτισθεί νέοι πίνακες τιμών, που θα επιτρέψουν την επαναφορά αξιόπιστων μειοδοτικών διαγωνισμών.
Σουφλιάς: «Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου»
Με οργή αντέδρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα και τονίζοντας σε ότι σε θέματα ηθικής τάξης δεν δέχεται καμία κριτική πολύ δε περισσότερο όταν η κριτική αυτή στηρίζεται σε ανακρίβειες και λάθος υπόβαθρο.
«Υπηρέτησα τα δημόσια πράγματα και τα κοινά επί τόσα χρόνια. Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου από κανέναν, πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από ανακρίβειες» τόνισε με έμφαση ο κ.Σουφλιάς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε πιέστηκε από κανέναν, ούτε δέχεται πιέσεις από μπλοκ και κατασκευαστές. «Αυτό το υπουργείο – σημείωσε- είναι γνωστό ότι από τη φύση του έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Αν δεν σεβαστούμε τους νόμους δεν θα πάμε καλά. Εμείς τηρούμε με ευλάβεια τους νόμους. Μου είναι αδιάφορα τα συμφέροντα οποιουδήποτε μπλοκ και οποιουδήποτε κατασκευαστή».
Σε ερώτηση αν εκτιμά πως το σημερινό δημοσίευμα έχει χαρακτήρα πίεσης, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι θέλει να πιστεύει πως το δημοσίευμα αυτό στηρίζεται σε λάθος στοιχεία.
Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το σύστημα παραγωγής έργων θα αλλάξει το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν μπορούμε όμως αυτή τη στιγμή να μη σεβόμαστε τους νόμους του κράτους, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αλλά και τις οδηγίες της ΕΕ. Και κατέληξε με έμφαση ότι αυτό «δεν μπορούμε να το κάνουμε για κανέναν και για τίποτα».
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.