Πολλαπλά τα οφέλη από την ποικιλία τροφών
Ουάσιγκτον: Τα ποίκιλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία ενός διατροφικού σχήματος που βασίζεται στην ποικιλία τροφών και κυρίως στα προϊόντα ολικής αλέσεως, καταδεικνύουν δύο νεότερες μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Experimental Biology 2004.
Ουάσιγκτον: Τα ποίκιλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία ενός διατροφικού σχήματος που βασίζεται στην ποικιλία τροφών και κυρίως στα προϊόντα ολικής αλέσεως, καταδεικνύουν δύο νεότερες μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Experimental Biology 2004.
Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας και Διατροφής General Mills Bell στη Μινεάπολις των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Καρολιν Γκουντ, επανεξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν τη διατροφή 9.000 ανδρών και γυναικών, με έμφαση στα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που κατανάλωναν τρία ή περισσότερα πιάτα που περιείχαν τα εν λόγω προϊόντα διέθεταν σημαντικά μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή ήταν πιο αδύνατες σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν τα εν λόγω προϊόντα ή έτρωγαν μικρές ποσότητες. Αντίστοιχα ήταν τα στοιχεία που αφορούσαν τους άνδρες, ωστόσο σε μικρότερη έκταση.
Η δεύτερη μελέτη εκπονήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Χαβάης με επικεφαλής την Δρ Σούζαν Μέρφι και υπολόγισαν τις θρεπτικές ουσίες που λάμβαναν κατά μέσο όρο περίπου 10.000 άνδρες και γυναίκες τυχαίας επιλογής.
Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερη ήταν η ποικιλία τροφών που κατανάλωναν τα μέλη της έρευνας, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να πληρούν τις διατροφικές συστάσεις που αφορούν τον ημερήσιο αριθμό θρεπτικών ουσιών τον οποίο οφείλει να λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός.
«Η ποικιλία στη διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί, αντί για δύο μπανάνες, να τρώει μία μπανάνα και ένα πορτοκάλι.
Γενικότερα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις περισσότερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως έχουν κατά κανόνα μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα», επεσήμανε με δηλώσεις της στο Reuters η Δρ Μέρφι.
health.in.gr
- Ολυμπιακός: Από την Αθήνα στην Αστάνα – Το ταξίδι των Πειραιωτών στο Καζακστάν (vid)
- Δημιουργήθηκε Μουσείο Μαθητικής Ιστορίας στο Κορακοβούνι Βόρειας Κυνουρίας
- Ανδρουλάκης: Live η τοποθέτησή του στη Βουλή για το «κυκλοφοριακό χάος και την υποβάθμιση των ΜΜΜ στην Αττική»
- Σέμνη Καρούζου: Ένα μικρό «ευχαριστώ» διά χειρός Μανόλη Ανδρόνικου
- Νιγηρία: Έρευνες για κύκλωμα εμπορίας οργάνων μετά από φρικιαστική ανακάλυψη σε αστυνομική έφοδο
- Σαρωτικοί έλεγχοι στα ενοίκια «μαϊμού» των… 10 ευρώ το μήνα – Τι ψάχνει η ΑΑΔΕ
- Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης και Special Olympics Hellas
- «Διαρροή από εργαστήριο» ίσως έφερε την πανώλη των χοίρων στην Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442