Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα διατροφικά συμπληρώματα σόγιας δεν προστατεύουν τις αρτηρίες

Τα διατροφικά συμπληρώματα σόγιας δεν προστατεύουν τις αρτηρίες

Νέα Υόρκη: Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες σόγιας δεν παρέχουν τα ίδια ευεργετικά οφέλη για τις αρτηρίες συγκριτικά με την κατανάλωση σόγιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Νέα Υόρκη: Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες σόγιας δεν παρέχουν τα ίδια ευεργετικά οφέλη για τις αρτηρίες συγκριτικά με την κατανάλωση σόγιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Wake Forest των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Τζάνις Βάγκνερ συγκρότησε ομάδα 60 θηλυκών πιθήκων, οι οποίες προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή, σε μια προσπάθεια να προσομοιωθεί η διαδικασία της εμμηνόπαυσης.


Αυτό έγινε διότι, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.


Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν ποια είναι η επίδραση της σόγιας στον οργανισμό των πειραματόζωων διότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασιατικοί πληθυσμοί, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν καταναλωτές σόγιας, έχουν μειωμένα επίπεδα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι τα διατροφικά σχήματα με βάση τη σόγια συνδέονται με μειωμένα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία ευθύνεται για τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.


Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές τάισαν για δυο μήνες τους 60 πιθήκους με ανθυγιεινά τρόφιμα. Στη συνέχεια τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες για 20 εβδομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε όλες τις πρωτεΐνες από σόγια, η δεύτερη ομάδα έτρωγε μόνο πρωτεΐνες γάλακτος και η τρίτη πρωτεΐνες γάλακτος και ισοφλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στη σόγια).


Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν σημαντικά λιγότερη LDL χοληστερόλη στις αρτηρίες τους συγκριτικά με τα μέλη της δεύτερης και της τρίτης ομάδας.


Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης ο Δρ Τόμας Κλάρκσον επίσης από το Πανεπιστήμιο Wake Forest επεσήμανε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι ικανά να προσφέρουν τα ίδια ευεργετικά οφέλη που προκύπτουν για τον οργανισμό από την κατανάλωση σόγιας, ενδεχομένως διότι το σώμα μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο τη σόγια και τα επιμέρους συστατικά της, με αποτέλεσμα τα μεμονωμένα ισοφλαβονοειδή να μην έχουν τα ίδια ευεργετικά οφέλη.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο