Tο κάπνισμα πίπας, πούρου ένοχο για καρκίνο και καρδιοπάθειες
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το ίδιο μεγάλος στους καπνίζοντες πούρα ή καπνό πίπας, όσο και σε εκείνους που προτιμούν το κάπνισμα τσιγάρων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το ίδιο μεγάλος στους καπνίζοντες πούρα ή καπνό πίπας, όσο και σε εκείνους που προτιμούν το κάπνισμα τσιγάρων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα από το Royal Free and University College Medical School του Λονδίνου μελέτησε περισσότερους από 7.100 μεσήλικες άνδρες και διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πούρο ή πίπα είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές σύγκριναν δεδομένα παλαιότερων μελετών, που αφορούσαν τις καπνιστικές συνήθειες ανδρών, οι οποίοι τη δεκαετία του 1970 ήταν από 40 έως 50 ετών.
Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν άτομα που κάπνιζαν αποκλειστικά πούρο ή πίπα, καθώς και άτομα που είχαν στραφεί σε αυτά ενώ προηγουμένως κάπνιζαν μόνο τσιγάρα.
Όπως διαπιστώθηκε, και οι δύο αυτές κατηγορίες καπνιστών διέθεταν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανακοπή σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, καθώς και 62% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό, με μοιραία ή όχι κατάληξη.
Επιπλέον, τα άτομα και των δύο ομάδων είχαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως των πνευμόνων, καθώς και καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως.
«Τα συμπεράσματα, βεβαίως, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά ως προς τους καπνιστές τσιγάρων, αλλά αποτρεπτικά, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι όλα τα προϊόντα καπνού προκαλούν καρκίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γάμοι, βαπτίσεις και άλλες δεξιώσεις για εντοπισμό φοροδιαφυγής
- Eξαφάνιση Λόρας: Μυστήριο με 18χρονη φίλη της που μένει στου Ζωγράφου – Τι ερευνούν οι Αρχές
- Σενάρια από την Ισπανία για Παναθηναϊκό και Ομπστ
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442