Έκτακτες συνομιλίες για την κατάσταση στο Ιράκ έχει ο Πολ Μπρέμερ στο Λευκό Οίκο
Πληθαίνουν τα σημάδια ότι επανεξετάζεται η πολιτική της Ουάσινγκτον στο ιρακινό, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής. Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ Π.Μπρέμερ μετέβη εσπευσμένως στις ΗΠΑ για συνομιλίες στο Λευκό Οίκο.
28
Πληθαίνουν τα σημάδια ότι επανεξετάζεται η πολιτική της Ουάσινγκτον στο ιρακινό, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής. Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, μετέβη εσπευσμένως την Τρίτη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών για συνομιλίες στο Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μπρέμερ έχει έρθει σε σύγκρουση με το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Ιράκ αναφορικά με το χρόνο μεταφοράς της εξουσίας στους Ιρακινούς. Έτσι, κατά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη πολιτικός διοικητής του Ιράκ εξετάστηκαν τρόποι να επιταχυνθεί η μετάβαση της εξουσίας στους παράγοντες της χώρας.
Ο Πολ Μπρέμερ είχε επισκεφτεί και πάλι την Ουάσινγκτον μόλις πριν από μία εβδομάδα. Το γεγονός πυροδότησε φήμες για ενδεχόμενη απομάκρυνσή του, τις οποίες διέψευσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Ωστόσο, η ίδια πηγή επιβεβαίωσε εμμέσως ότι επανεξετάζεται η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ: «Όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις ο Μπρέμερ έρχεται. Ορισμένες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν», είπε.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι για να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, ο Μπρέμερ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Λ.Μίλερ. Κατά την άφιξή του στο Λευκό Οίκο τον «υποδέχτηκαν» ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να αποκαλύψει το σκοπό της επίσκεψης του Πολ Μπρέμερ, ούτε εάν αυτός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον φαίνεται να προσανατολίζεται στο διορισμό μιας νέας μεταβατικής ηγεσίας πριν από την εκπόνηση Συντάγματος.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καλέσει εφέδρους και να επισπεύσει τη διαδικασία εκπαίδευσης των Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών. Το άλλο ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς είναι ο αργός ρυθμός της πολιτικής ανοικοδόμησης του Ιράκ, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπόνηση του νέου Συντάγματος από τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.
O πρόεδρος του 25μελούς κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί απηύθυνε την Τετάρτη έκλληση για το διορισμό το συντομότερο δυνατό προσωρινής κυβέρνησης στη χώρα, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει εάν ο Μπρέμερ συμφωνεί με αυτή την ιδέα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Συνάντηση Βαρδακαστάνη με Σπυρόπουλο στη Χαριλάου Τρικούπη – «Καλό αγώνα»
- Μπαρτζώκας: «Θα είναι μια σκληρή σειρά με τη Μονακό – Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο ο Βεζένκοφ»
- Παγκράτι: Οδηγός μηχανής επιτέθηκε και έσπασε το πόδι 23χρονης γιατί δεν μπορούσε να περιμένει να παρκάρει
- Λειτουργούν οι απαγορεύσεις των social media; Το πείραμα της Αυστραλίας δείχνει να απέτυχε
- Γερμανική Κατοχή: Ο Γολγοθάς του έθνους
- Παράλαβε ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις…. τώρα με BOX NOW μόνο με 1€!
- Εξοχικές κατοικίες: Πού βρίσκονται τα φετινά hot spot
- Το Michael έγινε η βιογραφική ταινία με το καλύτερο «άνοιγμα» όλων των εποχών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442