Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Προεκλογική συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας προωθεί ο ΣΥΝ

Προεκλογική συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας προωθεί ο ΣΥΝ

Την προώθηση της συνεργασίας με δυνάμεις και προσωπικότητες της Αριστεράς και της Οικολογίας, ενόψει των εκλογών, αποφάσισε την Κυριακή η ΚΕ του ΣΥΝ. Ωστόσο, δεν έλλειψαν οι αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του κόμματος.

53

Σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική συμμαχιών και την τακτική του κόμματος ενόψει των εκλογών, έλαβε την Κυριακή η ΚΕ του ΣΥΝ. Μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε να προωθηθεί η συνεργασία με δυνάμεις και προσωπικότητες της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Συγκεκριμένα, η ΚΕ του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι:

Το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος τίθεται σε πλήρη διάταξη εκλογικής μάχης, και ολόπλευρης προετοιμασίας του κόμματος για τις εκλογές.

Επανεβεβαιώνεται η ισχυρή πολιτική βούληση για την επιδίωξη μιας ευρύτερης εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΝ με τις δυνάμεις του χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς (Γλέζος, Μπανιάς, Κωστόπουλος, Θεωνάς κλπ) και με άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

Σχετικά εξουσιοδοτείται η Πολιτική Γραμματεία να συνεχίσει στο πλαίσιο που έχει εξαγγείλει τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων, πού θα επιδιωχθεί να γίνει το συντομότερο δυνατό, το όλο θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Το τέταρτο τακτικό συνέδριο θα διεξαχθεί μετά τις εκλογές. Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει ο τίτλος του ΣΥΝ κατά την προεκλογική περίοδο, και έως ότου τερματιστούν οι συζητήσεις για τις συνεργασίες.

Κλείνοντας τη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας πλήρη επίγνωση των συγκεκριμένων κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, καταστρώνει συγκεκριμένη στρατηγική για να περιορίσει την ήττα, για να ελέγξει τη δυσφορία και να διεκδικήσει ξανά την πλειοψηφία λέγοντας ότι θέλει την εντολή για μια τετραετία ρίσκου.

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παροχολογία, πόλωση και λαϊκισμό ενόψει των εκλογών, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ θα στραφεί και προς τη συμπίεση της Αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΝ.

«Σε αυτή την τακτική θα πρέπει να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε αυτά που συντελούνται στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής, και να αποτρέψουμε την παροχέτευση της κοινωνικής διαμαρτυρίας προς τη ΝΔ» τόνισε, και προσέθεσε: «Στόχος του ΣΥΝ δεν είναι να επιβιώσουμε αμυντικά, αλλά μέσα από αυτές τις ευρύτερες διεργασίες να διεκδικήσουμε και να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αριστεράς».

Απαντώντας έμμεσα σε στελέχη του κόμματος που κάνουν λόγο για μετάλλαξη του ΣΥΝ, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι δεν πρέπει να επανέρχεται κάθε τόσο ο αφορισμός για κομματική μετάλλαξη, και ότι εάν κάποιος διαφωνεί είναι έντιμο να το πει, και να μην γρατζουνάει τη συλλογική εικόνα.

Όσον αφορά στις συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: «Θα συζητήσουμε τους όρους της προεκλογικής τακτικής των συνεργασιών, με στόχο να ενισχυθεί η παρουσία της εκλογικής μας επιλογής, να μην διευκολύνεται η λεηλασία του ΣΥΝ, να μην υπάρχει λόγος να σκορπάνε ως ανένταχτες οι δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε τέλος τα θέματα αυτά να συζητηθούν στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς όπως είπε πολλές φορές η πολυγλωσσία και οι προσωπικές απόψεις δίνουν μια αρνητική εικόνα, που πολλές φορές εκθέτουν το ΣΥΝ.

Τη διαφωνία της με τις αποφάσεις της ΚΕ του ΣΥΝ για τις προεκλογικές συνεργασίες εξέφρασε με ανακοίνωσή της η τάση του ΣΥΝ, Ανανεωτική Συσπείρωση, τονίζοντας ότι η προοπτική για κοινά ψηφοδέλτια με τις μικρότερες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα από την τροποποίηση του τίτλου για την εκλογική παρουσία του ΣΥΝ, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα συνιστά σοβαρό πολιτικό λάθος το οποίο θα τραυματίσει την ενότητα και την εσωκομματική συνεννόηση και το κυριότερο θα έχει αρνητικές συνέπειες στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης, χαρακτηρίζεται μονομερή μια επιλογή συμμαχιών που κινείται στο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς και δεν διασφαλίζει μια πολυσυλλεκτική πολιτική, που θα συσπειρώνει τον ευρύτερο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, το χώρο που κινείται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies