Tο κόκκινο κρασί εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος
Βιέννη: Δύο ποτήρια καλού κόκκινου ελληνικού κρασιού μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στις αρτηρίες, ανακοίνωσαν οι καθηγητές Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λεκάκης και Χρήστος Παπαμιχαήλ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Βιέννη: Δύο ποτήρια καλού κόκκινου ελληνικού κρασιού μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στις αρτηρίες, ανακοίνωσαν οι καθηγητές Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λεκάκης και Χρήστος Παπαμιχαήλ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά ότι το ελληνικό κρασί έχει πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, συστατικό που συμβάλλει στη διάσπαση των υποπροϊόντων που προκαλούν τη διαδικασία οξείδωσης του οργανισμού.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι συγκεκριμένα στοιχεία του κρασιού και όχι μόνο η αλκοόλη βοηθούν στην ανάπλαση των αρτηριών. Το στοιχείο εκείνο του καπνού που προκαλεί τη βλάβη στις αρτηρίες είναι ανιχνεύσιμο στον οργανισμό μία ώρα μετά αφού ο καπνιστής έχει σβήσει το τσιγάρο.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας κατέδειξαν ότι δύο ποτήρια, δηλαδή 250 ml, εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Συνεχίζουμε τις έρευνες για να εντοπίσουμε ποιο είναι το ακριβές συστατικό του κόκκινου κρασιού που συμβάλλει σ’ αυτή τη διαδικασία», δήλωσαν οι δύο Έλληνες καρδιολόγοι.
Ωστόσο οι δύο επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τσιγάρο πρέπει να συνοδεύεται και από δύο ποτήρια μαυροδάφνης ή άλλου κόκκινου κρασιού.
Ένας άλλος Έλληνας επιστήμονας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών παθήσεων, ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος δήλωσε ότι ένα ή δύο ποτήρια κρασί ημερησίως αποτελούν ασπίδα για άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη, ασθένεια που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στην καρδιά.
Ωστόσο ο Δρ Παναγιωτάκος προειδοποίησε ότι τρία με τέσσερα ποτήρια κρασί την ημέρα αυξάνουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ κατά 81% και τα πέντε ποτήρια υπερδιπλασιάζουν τους κινδύνους.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.