Αρνητικό για την ημιαυτονομία της Κορσικής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Κατά της περιορισμένης αυτονομίας τάχθηκε η (οριακή) πλειοψηφία των Κορσικανών στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή. Το 50,98% των πολιτών απέρριψε τη σχετική γαλλική πρόταση. Το Παρίσι δήλωσε ότι θα σεβασθεί την επιλογή των πολιτών.
53
Κατά της περιορισμένης αυτονομίας τάχθηκε η (οριακή) πλειοψηφία των Κορσικανών στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή. Το 50,98% των πολιτών απέρριψε τη σχετική γαλλική πρόταση. Υπέρ ψήφισε το 49,02%.
Σύμφωνα με το Reuters, την λύπη του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, η κυβέρνηση θα σεβασθεί την επιλογή των κατοίκων της Κορσικής. «Το στάτους κβο παραμένει» ανέφερε.
Παράλληλα, μετέφερε δήλωση του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με την οποία βασική προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες θα είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στο νησί. «Το κράτος δεν μπορεί να απουσιάζει. Η εποχή της ατιμωρησίας έχει τελειώσει» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.
Πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Νικολά Σαρκοζί είχε προτρέψει τους Κορσικανούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαρδινίας, επισημαίνοντας ότι το ιταλικό νησί «απολαμβάνει την αυτονομία του από το 1948, χωρίς να αναζητά την ανεξαρτησία».
Στο ιστορικό για το νησί δημοψήφισμα δικαίωμα ψήφου είχαν 191.000 εκλογείς, και το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 60%. Σε περίπτωση αποδοχής της γαλλικής πρότασης, η Ανω Κορσική θα ενωνόταν με τη Νότια Κορσική σε μια ενιαία πολιτική οντότητα, και θα δημιουργούνταν δύο συμβούλια τοπικά εκλεγμένων πολιτικών με αρμοδιότητες επί θεμάτων όπως η φορολογία, ο τουρισμός και το περιβάλλον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι προσδοκίες για τις εκπτώσεις – Τρίτη και φαρμακερή για το εμπόριο;
- Αιτωλοακαρνανία: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Άρης
- AI: Πώς σχεδιάζεται το μέλλον των εργαζομένων στις τράπεζες
- Γάζα: Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
- Άρης: Η 11άδα για το παιχνίδι με την ΑΕΛ Novibet – Πέντε αλλαγές από τον Χιμένεθ
- Πορτογαλία: Σώμα με σώμα εκλογική κούρσα για την προεδρία – Η ακροδεξιά έτοιμη να φτάσει στον δεύτερο γύρο
- «Κάποιοι νεαροί προπονητές είναι αλαζόνες» – Αιχμές από τον Κόντε για τον Αμορίμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442