Με ψήφισμα για τα Δυτ.Βαλκάνια ολοκληρώθηκε η σύνοδος του ΕΛΚ στη Χαλκιδική
Με την υιοθέτηση ψηφίσματος για τα Δυτικά Βαλκάνια ολοκληρώθηκε στη Χαλκιδική η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν εννέα πρωθυπουργοί (απουσίαζε ο Γάλλος Ραφαρέν) και περίπου 50 αρχηγοί κομμάτων.
38
Με τη συμμετοχή εννέα πρωθυπουργών (απουσίαζε ο Γάλλος Ραφαρέν) και περίπου 50 αρχηγών κομμάτων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο συνεδριακό κέντρο «Σάνη» της Χαλκιδικής η διευρυμένη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υιοθέτησε ψήφισμα για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία που βασίζεται στην καλή γειτονία, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου».
Τονίζεται ακόμη ότι η συνεισφορά στην περιφερειακή σταθερότητα και οι ευρωπαϊκές σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την κάθε υπό ένταξη χώρα.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, η αναφορά αυτή καθιστά πιο αυστηρά τα κριτήρια και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και διασφαλίζει περισσότερο τα εθνικά συμφέροντα.
Επίσης, αποφασίσθηκε να διεξαχθεί ειδική σύνοδος το φθινόπωρο στη Μακεδονία για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της Βαλκανικής.
Σύνταγμα εντός του 2003
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Β.Μάρτενς, το αποτέλεσμα της Συντακτικής Συνέλευσης χαρακτηρίζεται πολύ θετικό και τα Κεντροδεξιά κόμματα ζητούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα γρήγορα και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Δεκέμβριο του 2003.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ τόνισε ότι τα Κεντροδεξιά κόμματα είναι ικανοποιημένα, αφού οι περισσότερες προτάσεις τους από το συνέδριο του Εστορίλ υιοθετήθηκαν από τη Συνέλευση. Το ΕΛΚ, είπε ο κ. Μάρτενς, συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά διαφορετική άποψη έχουν ο κ. Καραμανλής και οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και ο Αυστριακός καγκελάριος.
Στη συνόδο δεν τοποθετήθηκαν για το θέμα οι Χ.Μ.Αθνάρ και Σ.Μπερλουσκόνι.
Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι δεν έγινε αναλυτική συζήτηση και πως στο κείμενο της Συνέλευσης υπάρχει μία πρόβλεψη, αλλά είναι περιορισμένη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένος» με τη νέα πρόταση του Ιράν – Αλλά προτιμά να μην το ισοπεδώσει
- Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς – Διαμαρτυρία των κατοίκων
- Ατύχημα στον Άραξο – Στο νοσοκομείο τρεις δημοσιογράφοι μετά από πτώση σκάλας σε τελετή
- Γιώργος Χριστοδούλου: «Ήμουν ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από την ‘Λάμψη’»
- Ο Μάικ Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη για την αποβολή του: «Δεν θα μιλάω για τους διαιτητές» (pic)
- Καλοκαίρι στον αέρα: Ακυρώσεις, ελλείψεις καυσίμων και ο εφιάλτης των πανάκριβων διακοπών
- Βροχερή η φετινή Πρωτομαγιά – Ξεπέρασε τα 55 mm το ύψος βροχής στη Σέττα Εύβοιας
- Εσείς θα βλέπατε την ταινία «Θα παντρευτώ μια πόρνη για να κάνω οικονομία»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442