Την «επόμενη ημέρα» του Κυπριακού συζήτησαν Τ.Γουέστον και Γ.Παπανδρέου
Την προσήλωση των ΗΠΑ στη συνέχιση της προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα.
38
Συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και στο τρίγωνο Αθηνών – Αγκυρας – Λευκωσίας, είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Γουέστον για τις προσπάθειες που καταβάλλει και τόνισε ότι η παρουσία του εδώ δείχνει ότι το Κυπριακό δεν έχει κλείσει. «Υπάρχει μια δυναμική που ξεκίνησε με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αποτυπώνεται πλέον και στα πρόσωπα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που συναντήθηκαν και επικοινώνησαν πρόσφατα, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα νέα αυτά στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Γουέστον για τις επόμενες φάσεις της διαδικασίας και επισήμανε ότι το μήνυμα του Αμερικανού συντονιστή είναι η σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» και για «θέσεις, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά» σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα. Ο κ. Γουέστον αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και στο ομόφωνο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία, όπως και η παρουσία του Κυπρίου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνουν τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ στις προσπάθειες διευθέτησης.
Ο Αμερικανός συντονιστής αναφέρθηκε επίσης στη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης στο νησί, όπως και στα μέτρα ενίσχυσης του βορείου τμήματος που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη που βελτιώνει την ατμόσφαιρα και αποδεικνύει ότι οι «ανησυχίες» ορισμένων ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί ήταν αβάσιμες.
Ο κ. Γουέστον υπογράμμισε, επίσης, ότι όλες αυτές οι επαφές και τα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά δεν αποτελούν λύση, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τη λύση του προβλήματος.
Ο κ. Γουέστον, κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη των μέτρων ενίσχυσης από τον Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι οι πληροφορίες του από τις Βρυξέλλες είναι ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση. Πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα απαιτούν τη συνεργασία του βόρειου τμήματος, ενώ άλλα όχι, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα.
Πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προωθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από το φθινόπωρο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις επαφές που είχε ο κ. Ιακώβου στην Ουάσινγκτον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένος» με τη νέα πρόταση του Ιράν – Αλλά προτιμά να μην το ισοπεδώσει
- Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς – Διαμαρτυρία των κατοίκων
- Ατύχημα στον Άραξο – Στο νοσοκομείο τρεις δημοσιογράφοι μετά από πτώση σκάλας σε τελετή
- Γιώργος Χριστοδούλου: «Ήμουν ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από την ‘Λάμψη’»
- Ο Μάικ Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη για την αποβολή του: «Δεν θα μιλάω για τους διαιτητές» (pic)
- Καλοκαίρι στον αέρα: Ακυρώσεις, ελλείψεις καυσίμων και ο εφιάλτης των πανάκριβων διακοπών
- Βροχερή η φετινή Πρωτομαγιά – Ξεπέρασε τα 55 mm το ύψος βροχής στη Σέττα Εύβοιας
- Εσείς θα βλέπατε την ταινία «Θα παντρευτώ μια πόρνη για να κάνω οικονομία»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442