Λονδίνο: Τα αφεψήματα διαφόρων βοτάνων, όπως το τήλιο, το φασκόμηλο και το γνωστό στους περισσότερους ως "τσάι του βουνού" είναι βλαβερά για τα δόντια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Dentistry.
Λονδίνο: Τα αφεψήματα διαφόρων βοτάνων, όπως το τήλιο, το φασκόμηλο και το γνωστό στους περισσότερους ως «τσάι του βουνού» είναι βλαβερά για τα δόντια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Dentistry.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επισημαίνει ότι τα εν λόγω ροφήματα διαβρώνουν την αδαμαντίνη, δηλαδή τη φυσική προστατευτική επίστρωση των δοντιών.
Μερικά, μάλιστα, από αυτά, είναι πολύ πιο βλαβερά και από το χυμό πορτοκαλιού, η οξύτητα του οποίου είναι γνωστό ότι καταστρέφει το οδοντικό σμάλτο.
Οι ερευνητές καταμέτρησαν την οξύτητα μιας μεγάλης γκάμας αφεψημάτων από βότανα και ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα διέφεραν σημαντικά από ρόφημα σε ρόφημα.
Σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώθηκε επίσης ότι η οξύτητα του τσαγιού από βότανα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του χυμού πορτοκαλιού, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να συστήσουν την αποφυγή κατανάλωσης του αφεψήματος από όσους έχουν οδοντικά προβλήματα ή ακολουθούν σχετική θεραπεία.
Με τους ισχυρισμούς των Βρετανών ερευνητών διαφώνησε ο εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες παρασκευάστριες εταιρίες φρουτώδους τσαγιού, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο ισχυρισμός ότι το τσάι από βότανα είναι βλαβερό για τα δόντια είναι τόσο αληθής, όσο ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος φάει ένα πορτοκάλι. Η ευεργετική δράση του εν λόγω αφεψήματος είναι γνωστή και άλλωστε η όποια οξύτητά του εξουδετερώνεται από το σάλιο».
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.