Ευεργετική επίδραση της σόγιας στις πάσχουσες από διαβήτη τύπου II
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες που πάσχουν από διαβήτη τύπου II και λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα σόγιας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης· έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες που πάσχουν από διαβήτη τύπου II και λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα σόγιας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης· έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ο Δρ Βιτζέι Τζαγιακοπάλ και οι συνεργάτες του από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Hull στη Βρετανία αποφάσισαν να εξετάσουν την επίδραση των πρωτεϊνών της σόγιας και των ισοφλαβονών που αυτή περιέχει στο σάκχαρο του αίματος, στην ινσουλίνη και σε άλλους δείκτες που μαρτυρούν τον κίνδυνο νόσησης από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για το λόγο αυτό χώρισαν σε δύο ομάδες 32 συνολικά μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπασχαν από διαβήτη τύπου II, χορηγώντας στην πρώτη ομάδα ένα ημερήσιο συμπλήρωμα σόγιας και στη δεύτερη ψευδοφάρμακα. Η δόση των ισοφλαβονών που περιλαμβάνονταν σε κάθε συμπλήρωμα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που τυπικά καταναλώνεται στις ασιατικές χώρες, όπου τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και η σόγια αποτελεί μία από τις βασικότερες τροφές.
Έπειτα από δύο εβδομάδες παρακολούθησης, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τη χορήγηση των ουσιών για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα σόγιας εμφάνισαν 8% μείωση των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας και βελτίωση του μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, τα γενικά επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σε ποσοστό 4%, ενώ η αποκαλούμενη «κακή χοληστερόλη» σημείωσε πτώση 7%.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι παρ’ όλο που η διατροφική και φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησαν οι γυναίκες του πειράματος διήρκεσε μόνο 12 εβδομάδες, τα συμπληρώματα σόγιας αποδείχθηκαν ικανά να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ και μάλιστα δίχως καμία οργανική παρενέργεια.
Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι πιθανό ότι θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η μακρόχρονη εφαρμογή της οποίας αποδείχθηκε πρόσφατα ανεπαρκής για τη θεραπεία του διαβήτη.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.