Η πιο επιτυχής εκστρατεία της UNICEF αφορούσε στο αλάτι
Αθήνα: Οι ασθένειες που προκαλεί η έλλειψη ιωδίου από τη διατροφή θα εκλείψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια επισημαίνουν ερευνητές του ΟΗΕ και της UNICEF. Ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει την εκστρατεία για τη χρήση ιωδιούχου αλατιού μία από τις πλέον επιτυχείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αθήνα: Οι ασθένειες που προκαλεί η έλλειψη ιωδίου από τη διατροφή θα εκλείψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια επισημαίνουν ερευνητές του ΟΗΕ και της UNICEF. Ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει την εκστρατεία για τη χρήση ιωδιούχου αλατιού μία από τις πλέον επιτυχείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το ιώδιο είναι ζωτικό ιχνοστοιχείο και η έλλειψή του από τη διατροφή μας κατατάσσεται στις κύριες αιτίες εμφάνισης σωματικών και διανοητικών διαταραχών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο με μειωμένες μαθησιακές ικανότητες, επειδή οι μητέρες τους δεν κατανάλωναν αρκετό ιώδιο στη δίαιτά τους τους μήνες της εγκυμοσύνης. Το ιώδιο βοηθά το θυρεοειδή αδένα να παράγει ορμόνες ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Στο δυτικό κόσμο, το γάλα και τα θαλασσινά αποτελούν κύριες πηγές του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου.
Η έλλειψή του μπορεί να μειώσει το IQ ενός παιδιού κατά δέκα με δεκαπέντε μονάδες, γεγονός που, αν επαναλαμβάνεται σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού μιας χώρας, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις ακόμη και στην οικονομική της ανάπτυξη. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η εξάπλωση της χρήσης αλατιού εμπλουτισμένου με ιώδιο μείωσε δραματικά τα ποσοστά γεννήσεων παιδιών με τέτοιου είδους προβλήματα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των νοικοκυριών που καταναλώνουν ιωδιούχο αλάτι από 20% το 1990 έφτασε φέτος το 70%, ενώ υπολογίζεται ότι -παγκοσμίως- 91 νεογέννητα προστατεύονται από την έλλειψη ιωδίου με την κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τα Παιδιά δημιουργήθηκε ένα νέο όργανο που -στην πραγματικότητα- θα προσπαθήσει να εξαλείψει το πρόβλημα μέχρι το 2005. Ο Βέρνερ Σιούλτινκ, στέλεχος της UNICEF, χαρακτήρισε τη διάρκειας 15 ετών παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης της έλλειψης ιωδίου, με τη χρήση ιωδιούχου αλατιού, «μία από τις πλέον επιτυχείς διεθνείς εκστρατείες για τη δημόσια υγεία, μέχρι σήμερα».
Κάποιες χώρες, όπως η Κίνα, αύξησαν πρόσφατα την κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού, από το 50% στο 95%, ενώ στις πρώην ανατολικές χώρες μόνο το ένα τέταρτο των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ιωδιούχο αλάτι. Ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τα Ιχνοστοιχεία, Βενκατές Μαναρ, υπογράμμισε ότι το αλάτι -λόγω της κατανάλωσής του από όλο τον κόσμο- μπορεί να αποτελέσει ένα τέλειο «μέσο» για την παροχή ζωτικών ιχνοστοιχείων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού.