Το παλάτι του Μενελάου στην Πελλάνα Λακωνίας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε αρχαιολόγος
Το ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομηρική Λακεδαίμων ταυτίζεται με τη σημερινή Πελλάνα Λακωνίας, ένα χωριό που απέχει 25χλμ. από τη Σπάρτη.
Το ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο αρχαιολόγος και έφορος Σπάρτης, Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομηρική Λακεδαίμων ταυτίζεται με τη σημερινή Πελλάνα Λακωνίας, ένα χωριό ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, σε απόσταση 25χλμ. από τη Σπάρτη.
Το συγκεκριμένο χωριό από παλιά είχε απασχολήσει τους αρχαιολόγους για τους μνημειώδεις μηκυναϊκούς τάφους που είχαν βρεθεί εκεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, τη Δευτέρα, ο Θ.Σπυρόπουλος ερευνά την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Έχει ανακαλύψει σειρά ηγεμονικών τύμβων, ένα μεγάλο λακκοειδή τάφο, λαξευτούς θολωτούς τάφους των πρώιμων και μέσων μυκηναϊκών χρόνων και το τελευταίο καλοκαίρι βρήκε ένα μνημειώδη δρόμο που οδηγεί στην κορυφή της ακρόπολης.
Στο πλάι του δρόμου ανακάλυψε λείψανα οικοδομημάτων, αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, τα οποία πιστεύει ότι ταυτίζονται με το ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης. Ο Θ.Σπυρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε πριν από λίγο καιρό τη θεωρία του σε διάλεξη στη Σπάρτη, συνεχίζει ακόμη τις έρευνές του.
Πάντως, όταν ο υπουργός Πολιτισμού πληροφορήθηκε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του έφορου Σπάρτης, συνέστησε αυτοσυγκράτηση και τόνισε ότι τα ευρήματα θα αξιολογηθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.