Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της, τόνισε ο Γ.Παπαντωνίου
Η αξιοποίηση των πόρων του Γ ΚΠΣ, τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι οι «απαντήσεις» της κυβέρνησης στα προβλήματα που δημιουργούνται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ δηλώνει ο Γ.Παπαντωνίου.
Η γρήγορη αξιοποίηση των πόρων του Γ ΚΠΣ, τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η κατάρτιση του οποίου αρχίζει σύντομα, είναι οι «απαντήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης στα προβλήματα που δημιουργούνται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος ενημέρωσε την Τετάρτη τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την πορεία της διεθνούς και ειδικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο υπουργός είπε πως η γρήγορη αξιοποίηση του Γ ΚΠΣ αποτελεί τον πρώτο άξονα στον οποίο θα στηριχθεί η τόνωση της οικονομίας για τη διασφάλιση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και περιλαμβάνει μέτρα για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων και για επενδύσεις στη νέα οικονομία. Παράλληλα, προβλέπει την αναβάθμιση των εταιρειών ακινήτων και μέτρα υπέρ της ποντοπόρου ναυτιλίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, δήλωσε πως ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο ο διάλογος για την αποτελεσματικότερη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο διάλογος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο δίμηνο του 2002.
Ο αναπτυξιακός νόμος αποβλέπει στην ενδυνάμωση του σκέλους των φοροαπαλλαγών, την ενίσχυση ευέλικτων σχημάτων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΛΚΕ.
Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε μεν ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δική της δυναμική, αλλά χαρακτήρισε και ατυχές για τη χώρα μας το τρομοκρατικό χτύπημα, διότι, όπως είπε, εκτός από τις χιλιάδες θύματα που είχε, οδηγεί σε κάμψη την οικονομία. Η Ελλάδα, είπε, έχει μπει σε «ενάρετο κύκλο» και αν δεν συνέβαινε το τρομοκρατικό χτύπημα, η οικονομία θα πορευόταν ακόμα καλύτερα.
Σε ό,τι αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών-μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Παπαντωνίου, θα κυμανθεί στο 1,5%, έναντι του 3,2% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Πρόκειται για κάμψη, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αναμένεται μια ήπια ανάκαμψη για την οικονομία των χωρών της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2002.
Ο υπουργός είπε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφωνούν ότι ποτέ άλλοτε η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν πιο εξαρτημένη από ορισμένες πολιτικές και στρατιωτικές παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτοί είναι:
1. Το αποτέλεσμα της επέμβασης στο Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά στο βαθμό εξάρθρωσης της τρομοκρατίας.
2. Το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής ενέργειας.
3. Η συνοχή της ευρύτατης πολιτικής συμμαχίας, η οποία συναρτάται με τη σταθερότητα στα αραβικά καθεστώτα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ύφεση και ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι 4,5% (το α εξάμηνο 2001 είχε φτάσει το 5,5%).
Επισήμανε ακόμη ότι το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό στο 99% του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, για να διασφαλίσει την αναπτυξιακή πορεία που έχει προγραμματίσει. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα για τον εντοπισμό ύποπτων λογαριασμών στην Ελλάδα που ενδεχομένως συνδέονται με την τρομοκρατία, είπε ότι πράγματι υπάρχουν τέτοιοι λογαριασμοί, ότι τα στοιχεία τους είναι απόρρητα και ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν, διότι υπάρχει «νομικό κενό», αλλά παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.
Τέλος, ερωτηθείς για τον επικείμενο ανασχηματισμό, απάντησε ότι έως ότου πραγματοποιηθεί, κανείς υπουργός και από καμία θέση δεν πρέπει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Μια προπόνηση που στοχεύει στη βελτίωση της κίνησης και της ευλυγισίας ώστε να ενισχυθεί η φυσική απόδοση, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και σε καθημερινές μας δραστηριότητες.