Τσάι, σοκολάτα και μήλα προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα
Νέα Υόρκη: Συστατικά που περιέχονται στο τσάι, τα μήλα και τη σοκολάτα είναι πιθανόν να προσφέρουν προστασία από τα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Συστατικά που περιέχονται στο τσάι, τα μήλα και τη σοκολάτα είναι πιθανόν να προσφέρουν προστασία από τα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Το τσάι, τα μήλα και η σοκολάτα έχουν κοινό συστατικό τις κατεχίνες, ένα είδος φλαβονοειδών, οι οποίες προσφέρουν αυξημένη προστασία απέναντι στα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με την έρευνα.
Ηλικιωμένοι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κατεχινών είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 51% να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο τα επόμενα δέκα χρόνια σε σύγκριση με αυτούς που δεν τις περιλάμβαναν στη διατροφή τους.
Ο επικεφαλής των ερευνών δρ Ίλια Αρτς από το National Institute of Public Health and the Environment της Ολλανδίας δήλωσε στο Reuters ότι «η έρευνα δείχνει ότι οι κατεχίνες μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με ανάλογες έρευνες σε άλλες χώρες και άλλους πληθυσμούς, ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».
Ο δρ Αρτς συμπλήρωσε ότι «δεν είναι επακριβώς εξακριβωμένο πώς οι κατεχίνες προστατεύουν, αλλά υποθέτουμε ότι εμποδίζουν την «κακή» χοληστερίνη LDL να καταστρέψει τα κύτταρα, καθώς οι ίδιες έχουν αντιοξειδωτική δράση, ανακυκλώνουν και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών, που σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα».
Ο μέσος όρος λήψης κατεχινών ήταν 72mg, τα οποία προσλαμβάνονται με την κατανάλωση τεσσάρων μήλων την ημέρα ή δύο φλυτζάνια τσαγιού ή με ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας.