Οι «Νεφέλες» στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου στις 4 Ιουλίου
Στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου θα παρουσιαστεί στις 4 Ιουλίου η αριστοφανική κωμωδία «Νεφέλες» από το Εθνικό Θέατρο. Για την παράσταση οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γ.Παπανδρέου και Ισ.Τζεμ, δήλωσαν ότι αποτελεί «μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς».
Στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου θα παρουσιαστεί στις 4 Ιουλίου η αριστοφανική κωμωδία «Νεφέλες» από το Εθνικό Θέατρο. Για την παράσταση οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γ.Παπανδρέου και Ισ.Τζεμ, δήλωσαν ότι αποτελεί «μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς».
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα στον αρχαιολογικό χώρο, παρόντες ήταν ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Νίκος Κούρκουλος, η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σμύρνης, Φιλίζ Σαρπέρ και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η τέχνη είναι αυτή που δημιουργεί μία οικουμενική γλώσσα. Δημιουργεί τη δυνατότητα επικοινωνίας και τη δυνατότητα αλληλοκατανόησης. Δημιουργεί τη δυνατότητα να συνδεθούν οι διαφορετικές παραδόσεις σε μία πολυπολιτισμική παγκόσμια κοινωνία, την οποία έχουμε, με έναν τρόπο ειρηνικό. Αυτές οι ανθρώπινες αξίες εντέλει είναι που μας ενώνουν» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ ξέρουμε ότι η τέχνη είναι μόνιμη, έχει μια διαχρονική αξία, σε αντίθεση με την πολιτική που είναι παροδική».
Στην πολιτική διάσταση του εγχειρήματος αναφέρθηκε και ο Νίκος Κούρκουλος. «Σε λίγες ημέρες θα ακουστεί στην ορχήστρα και στο κοίλον του επιβλητικού αυτού θεάτρου ο καθαρός πολιτικός λόγος του Αριστοφάνη, που γράφτηκε για να αγγίξει ανοιχτές πληγές, δεν φοβήθηκε μπροστά σε πολιτικές σκοπιμότητες και μίλησε συνταρακτικά και με σπαρακτικό τρόπο για την ειρήνη».
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Ιορδανίδης και στους κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι Γιώργος Μοσχίδης (Σωκράτης) και Γιώργος Αρμένης (Στρεψιάδης). Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Γιώργος Μπελιές, τα σκηνικά ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός.