Ασφαλή τα ελληνικά χοιρινά, επισημαίνει καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη: Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τα ελληνικά χοιρινά κρέατα, επισημαίνει ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σπύρος Κυριάκης, ενώ αναφερόμενος στη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα παραγωγικά ζώα, τόνισε ότι δημιουργείται πρόβλημα για τη δημόσια υγεία μόνο όταν αυτά δεν χρησιμοποιούνται σωστά.
Θεσσαλονίκη: Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τα ελληνικά χοιρινά κρέατα, επισημαίνει ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Σπύρος Κυριάκης, ενώ αναφερόμενος στη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα παραγωγικά ζώα, τόνισε ότι δημιουργείται πρόβλημα για τη δημόσια υγεία μόνο όταν αυτά δεν χρησιμοποιούνται σωστά.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Planet 104,5 για τη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα παραγωγικά ζώα, ο κ. Κυριάκης δήλωσε ότι «στη Γερμανία και στην Αυστρία όπου χρησιμοποιούνται, δεν υπάρχει υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος στο στάβλο».
Επιπλέον, επισήμανε ότι η χορήγηση φαρμάκων σε όλα τα παραγωγικά ζώα είναι κάτι συνηθισμένο και ότι, μόνο αν δεν γίνει σωστή χρήση, υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Ο καθηγητής τόνισε ότι, για να προστατεύσουμε τη δική μας παραγωγή και την ελληνική χοιροτροφία, που συρρικνώνεται αλλά παράγει κρέας καλής ποιότητας, πρέπει να επιβάλουμε διαπιστευμένο κτηνίατρο, όπως ορίζεται από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
«Βάσει νομικού πλαισίου, ο κτηνίατρος δεν είναι υπεύθυνος μόνο για ό,τι παράγεται, αλλά και για την υγεία του καταναλωτή» κατέληξε ο κ. Κυριάκης.