Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για το δολάριο, υποστηρίζει ο Ίσινγκ
Οι επενδυτές έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του δολαρίου, και ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνεται ταχύτερα απ ό,τι στην Ευρώπη, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore την Κυριακή ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ.
Οι επενδυτές έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του δολαρίου, και ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνεται ταχύτερα απ ό,τι στην Ευρώπη, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore την Κυριακή ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ.
«Οι προσδοκίες για τις αποδόσεις των τοποθετήσεων στην αμερικανική αγορά έχουν μειωθεί. Οι επενδυτές σκέφτονται τώρα το συναλλαγματικό κίνδυνο στις δολαριακές τοποθετήσεις» επισήμανε στην ιταλική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να μεταστρέψει τους επενδυτές υπέρ του ενιαίου νομίσματος.
«Οι διαφορές των επιτοκίων ανάμεσα στα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα διευρύνονται, υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, και το εμπορικό έλλειμμα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ» προσέθεσε αναφερόμενος στα αδύνατα σημεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Ότμαρ Ίσινγκ επισήμανε, επίσης, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνεται ταχύτερα απ ό,τι στην Ευρώπη, αλλά παρ όλα αυτά η ευρωπαϊκή ανάπτυξη δεν αναμένεται να επαναλάβει στο εγγύς μέλλον το ρυθμό ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου (3,8%), καθώς ένας τόσο υψηλός ρυθμός δεν είναι διατηρήσιμος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους τρόπους άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούν τα 11 μέλη της ευρωζώνης, καθώς από τη σκοπιά της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος οι συγκεκριμένοι τρόποι πολιτικής είναι «λιγότερο καλοί απ ό,τι στο παρελθόν». Τέλος, αναφερόμενος στις προοπτικές του πληθωρισμού, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αποτρέψει τις πιέσεις που προκαλούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου στον πληθωρισμό, αν και -όπως δήλωσε- «ο πληθωρισμός θα πρέπει να θεωρηθεί προσωρινός παράγοντας».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.