Νέες οικονομικές ελαφρύνσεις προανήγγειλε ο Παπαντωνίου στη ΒουλήΈντονες αντιδράσεις από την
Με αντεγκλήσεις συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν στο βήμα ανέβηκε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και προανήγγειλε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε δύο χρόνια. Ο ίδιος έκανε λόγο για «οικονομικό θαύμα» που συντελείται στην Ελλάδα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία αντέταξε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί 16 νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση της φορολογίας.
Με αντεγκλήσεις συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν στο βήμα ανέβηκε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και προανήγγειλε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε δύο χρόνια. Ο ίδιος έκανε λόγο για «οικονομικό θαύμα» που συντελείται στην Ελλάδα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία αντέταξε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί 16 νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση της φορολογίας.
Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι την τελευταία διετία υπήρξε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, η οποία προκάλεσε στο Δημόσιο απώλειες της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων δραχμές. Ωστόσο, η μείωση αυτή, επισήμανε, αντισταθμίστηκε από πολλαπλάσια έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής που οδήγησαν σε πλεόνασμα εκατοντάδων δισ. δραχμών.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων που έχει γίνει μέχρι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για να προσθέσει ότι «εξακόσια δισ. δρχ. άλλαξαν χέρια», καθώς «τα πήραμε από τη φοροδιαφυγή και τα αποδώσαμε στο σώμα των ειλικρινών φορολογουμένων. Παύουμε να είμαστε χώρα υψηλών φόρων».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η «αυτή η πορεία ανακούφισης των φορολογουμένων δεν σταματάει εδώ» αφού «σε μία διετία θα ανοίξει νέος κύκλος και στους άμεσους φόρους και στους έμμεσους και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων».
Παρ όλα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω δεν δικαιολογούν υπέρμετρη αισιοδοξία, καθώς τέσσερις κατηγορίες δαπανών αξιώνουν την κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, κοινωνικές δαπάνες), την αναβάθμιση των υποδομών και των δημοσίων επενδύσεων, το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την Ολυμπιάδα του 2004.
«Είναι τέσσερις μεγάλες πιέσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν σε κάθε αίτημα για περαιτέρω μείωση των φόρων. Όμως, δεδομένου ότι έχουμε ραγδαίο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης (5%) και πατάσσεται η φοροδιαφυγή, θα έχουμε υπερέσοδα τα επόμενα χρόνια, που θα επιτρέψουν το 2002 τη μείωση των φορολογικών δαπανών» υποστήριξε ο κ. Παπαντωνίου.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Αμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη σχολίασε αρνητικά τις αναφορές του κ. Παπαντωνίου περί «οικονομικού θαύματος». Ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι «τα τελευταία επτά χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι φόροι, που αγγίζουν πλέον το 5% του ΑΕΠ, και ότι έχουν έλθει 16 νομοσχέδια αύξησης των φόρων και έχουν επιβληθεί 85 νέες φορολογίες».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες περίμεναν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση και όχι ένα «αποσπασματικό νομοσχέδιο». Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε εξαιρετικά πολύπλοκο το φορολογικό σύστημα και, σχολιάζοντας τους τέσσερις τομείς των κρατικών δαπανών, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός θέλει καλύτερη διαχείριση των πόρων για τις κοινωνικές δαπάνες και διαφάνεια στις δαπάνες για την άμυνα».
Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξόδεψε δισεκατομμύρια από το Β ΚΠΣ χωρίς όμως να γίνουν έργα. Ο ίδιος σχολίασε και την κατάσταση στο χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας ότι «33 τρισ. δρχ. χάθηκαν στο ΧΑΑ τους τελευταίους μήνες» και ότι το ένα πέμπτο το χρημάτων αυτών το έχουν χάσει μικροεπενδυτές.
«Είναι δέκα φορές παραπάνω από τις ελαφρύνσεις που δίνετε. Είναι δική σας η ανευθυνότητα, όταν προεκλογικά με δηλώσεις σας οδηγούσατε τους μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο» κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.
Ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε «κατάπληκτος για τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης», εκφράζοντας την άποψη ότι οι αναφορές του κ. Παπαντωνίου περί «οικονομικού θαύματος σίγουρα προκαλούν μειδίαμα διεθνώς».
Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν γνωρίζει «την κατάσταση που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα αλλά και τις επίσημες εκθέσεις της Eurostat, βάσει των οποίων το 22% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νικόλαος Γκατζής, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση «αφού πρώτα έσφαξε τον ελληνικό λαό με τη φορολογία, έρχεται να πει ότι κάνει κοινωνική πολιτική και ότι περιμένει να ακούσει ευχαριστώ».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.