Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επιστήμονες του ΜΙΤ κατασκευάζουν μηχάνημα τεχνητής βαρύτητας

Επιστήμονες του ΜΙΤ κατασκευάζουν μηχάνημα τεχνητής βαρύτητας

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αναπτύσσουν ένα μηχάνημα τεχνητής βαρύτητας, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μακρινά ταξίδια στο Διάστημα από τους αστροναύτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσάρεστες συνέπειες που έχει για τον οργανισμό η έλλειψη βαρύτητας.

65

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αναπτύσσουν ένα μηχάνημα τεχνητής βαρύτητας, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μακρινά ταξίδια στο Διάστημα από τους αστροναύτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσάρεστες συνέπειες που έχει για τον οργανισμό η έλλειψη βαρύτητας.

Oι μελλοντικοί επισκέπτες του πλανήτη Αρη θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του πολύμηνου ταξιδιού τους προς τον «κόκκινο πλανήτη» θα βρίσκονται σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, με αποτέλεσμα οι μύες τους και ο σκελετός τους να εξασθενούν.


Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη δημιουργία ενός τεχνητού περιβάλλοντος βαρύτητας. Ήδη από τη δεκαετία του 50 έχει προταθεί η δημιουργία περιστρεφόμενων διαστημικών σκαφών ή και σταθμών, οι οποίοι, με τη βοήθεια φυγόκεντρων δυνάμεων, θα προσομοιώνουν βαρυτικές δυνάμεις.


Ωστόσο, ερευνητές του ΜΙΤ θεωρούν ότι τέτοια σχέδια είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον και για τους αστροναύτες που θα επισκεφθούν τον Αρη χρειάζονται άμεση λύση. Έτσι, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν εξομοιωτή βαρύτητας ο οποίος δεν θα καταλαμβάνει όλο το σκάφος, αλλά θα περιορίζεται σε ένα μόνο άτομο.


Σε αυτό τον εξομοιωτή θα μπορεί να μπαίνει ο αστροναύτης και να παραμένει για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασκήσει τους μυς και το σκελετό του στη βαρύτητα. Ο εξομοιωτής αυτός είναι, ουσιαστικά, ένας ατομικός φυγοκεντριστής και θα αποτελεί, με άλλα λόγια, ένα διαστημικό γυμναστήριο.


Οι επιστήμονες έχουν ακόμη αρκετά προβλήματα να χειριστούν κατά την κατασκευή της μηχανής τους, όπως πoιο επίπεδο βαρύτητας είναι το κατάλληλο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μακρόχρονης παραμονής στο Διάστημα, αλλά και πώς ακριβώς πρέπει να ασκείται η τεχνητή πίεση την οποία το σώμα θα αισθάνεται ως βαρύτητα.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δύο ώρες περιστροφών στον ατομικό εξομοιωτή βαρύτητας κάθε ημέρα, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, θα βοηθήσουν τους αστροναύτες ώστε να παραμείνουν υγιείς. Ωστόσο, αναμένουν πως ο φυγοκεντριστής θα προκαλεί κάποιου είδους αισθησιοκινητικές ψευδαισθήσεις στο χρήστη του, λόγω της εναλλαγής των καταστάσεων τεχνητής βαρύτητας και έλλειψης βαρύτητας τις οποίες θα βιώνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο