Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέα έρευνα δεν καταφέρνει να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ

Νέα έρευνα δεν καταφέρνει να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ

Μελέτη που βασίστηκε στην επεξεργασία των στοιχείων 51 θυμάτων της Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ απέτυχε να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την ασθένεια. Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η σχέση ορισμένων επαγγελμάτων και ιατρικών πρακτικών με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης επίσης δεν μπορεί να αποδειχθεί με βάση τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί.

36

Μελέτη που βασίστηκε στην επεξεργασία των στοιχείων 51 θυμάτων της Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ απέτυχε να συνδέσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος με την ασθένεια. Η έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η σχέση ορισμένων επαγγελμάτων και ιατρικών πρακτικών με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης επίσης δεν μπορεί να αποδειχθεί με βάση τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης της Ασθένειας Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ «δεν έχουν βρεθεί διαιτολογικοί, ιατρογενείς ή εργασιακοί κίνδυνοι που αφορούν στην ανθρώπινη μορφή της Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ (variantCJD ή vCJD)».


Για να μελετηθεί ο τρόπος μετάδοσης της ανθρώπινης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν το διαιτολογικό και ιατρικό ιστορικό 51 θυμάτων της νόσου και τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα δεδομένα 27 ατόμων που έπασχαν από άλλα νοσήματα.


Τα θύματα είχαν καταναλώσει μπιφτέκια από βοδινό κρέας σε ποσοστό 88%, κοντά στο μέσο όρο του πληθυσμού, ενώ όλοι -εκτός από έναν- είχαν καταναλώσει κρέας βοοειδών και σε άλλες μορφές. Το 54% διατρεφόταν με βοδινό κρέας πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό είναι 37%.


Μολονότι τα ποσοστά αυτά προφανώς δεν μπορούν να αποκλείσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και της vCJD, δεν είναι στατιστικά επαρκή για να αποδείξουν τη σχέση αυτή.


Παράλληλα, η έρευνα δεν κατάφερε να συσχετίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας με τα ποσά του βοδινού κρέατος που καταναλώνεται, αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν να υπάρχει κάποια σχέση.


Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το βοδινό κρέας ευθύνεται για τη μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο είναι «απλές ενδείξεις».


Η επεξεργασία των ιατρικών ιστορικών δεν απέφερε νέα στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης της νόσου από ιατρικά εργαλεία κατά τη διάρκεια εξετάσεων και επεμβάσεων, ούτε για τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από την εργασία σε εκτροφεία και μονάδες επεξεργασίας κρέατος. Επομένως, η δυνατότητα μετάδοσης της ασθένειας μέσω αυτών των οδών επίσης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί επίσημα από τους Βρετανούς ερευνητές, προτού προκύψουν νέα στοιχεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο