Θέλετε το παιδί σας να κόψει το τσιγάρο; Πάρτε του κινητό!
Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι έφηβοι που έχουν «εθιστεί» στη χρήση του κινητού τηλεφώνου -μία συνήθεια που κάνει τους γονείς τους να ανησυχούν- αποφεύγουν το τσιγάρο. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου συνεισφέρει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην κοινωνικοποίηση των εφήβων.
65
Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι έφηβοι που έχουν «εθιστεί» στη χρήση του κινητού τηλεφώνου -μία συνήθεια που κάνει τους γονείς τους να ανησυχούν- αποφεύγουν το τσιγάρο. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου συνεισφέρει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην κοινωνικοποίηση των εφήβων.
Ο αριθμός των έφηβων καπνιστών στη Βρετανία έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, όπως διαπιστώθηκε από σχετικές έρευνες. Το 1996, το ποσοστό των έφηβων που κάπνιζε ανερχόταν σε 30%, ενώ το 1999 μειώθηκε σε 23%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό των έφηβων χρηστών κινητών τηλεφώνων έφτασε το εντυπωσιακό 70%.
Οι ερευνητές από την ASH (Action on Smoking and Health) και από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για μία απλή σύμπτωση, επειδή οι έφηβοι καπνίζουν για τους ίδιους λόγους που χρησιμοποιούν κινητό, όπως η συμμετοχή σε μία παρέα, η απασχόληση των χεριών σε στιγμές αμηχανίας, αλλά και η χρήση ενός αντικειμένου που είναι στη μόδα κάπως «επαναστατικό».
Στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, οι συντάκτες Κλάιβ Μπέιτς και Αννι Τσάρλτον διατυπώνουν την άποψη ότι, ενώ στους ενηλίκους το κινητό έχει κυρίως πρακτική σημασία, στους έφηβους αποτελεί ένα έμμεσο τρόπο κοινωνικοποίησης και ένταξης σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τον θάνατο του λιμενικού στο Παράλιο Άστρος
- UEFA Champions League: Το απόλυτο θρίλερ πρόκρισης Άγιαξ – Ολυμπιακός έρχεται στο MEGA
- Χωρίς ανακοινώσεις η σύσκεψη για την ευλογιά στο Μαξίμου – Μέτρα προσεχώς…
- Ο Μουρίνιο στήριξε ξανά τον Παυλίδη: «Δουλεύει πολύ για την ομάδα»
- Ισπανία: Τρένο συγκρούστηκε με γερανό
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη μέσα από το βίντεο της ΚΑΕ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442