Συνέδριο με θέμα τη γενετική τροποίηση των τροφίμων θα φέρει σε επαφή τις αντιμαχόμενες πλευρές
Συνέδριο με θέμα τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα πραγματοποιηθεί, στις 3 Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή επιστημόνων, οικολογικών οργανώσεων και συνδέσμων καταναλωτών. Το θέμα αφορά άμεσα στους Αμερικανούς, καθώς το 60-70% των τροφίμων που διατίθενται στη χώρα περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Συνέδριο με θέμα τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα πραγματοποιηθεί, στις 3 Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή επιστημόνων, οικολογικών οργανώσεων και συνδέσμων καταναλωτών. Το θέμα αφορά άμεσα στους Αμερικανούς, καθώς το 60-70% των τροφίμων που διατίθενται στη χώρα περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Το μονοήμερο συνέδριο έχει τίτλο «Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: κίνδυνοι, πλεονεκτήματα και πραγματικότητα» και οργανώνεται από την Ακαδημία Επιστημών του Ουισκόνσιν, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1870 και δραστηριοποιείται σε πλήθος επιστημονικών και ανθρωπιστικών θεμάτων.
Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο Unisci, το συνέδριο απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό και σε αυτό θα συμμετάσχουν παγκοσμίως γνωστοί επιστήμονες από το χώρο της βιολογίας, σύνδεσμοι καταναλωτών, οικολογικές οργανώσεις, πολιτικοί, αγρότες και δημοσιογράφοι. Αμεσος στόχος του συνεδρίου είναι να εκτιμηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και τα οφέλη από τη γενετική τροποποίηση των καλλιεργειών, ο έλεγχος που ασκείται από την κυβέρνηση και την ίδια τη βιομηχανία, η ασφάλεια των τροποποιημένων προϊόντων, θέματα διεθνούς εμπορίου, καθώς και η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαχείρισης της τεχνολογίας.
Στους στόχους της Ακαδημίας περιλαμβάνεται επίσης και η πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για το θέμα. Συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς περιέχονται στο 60-70% των τροφίμων που διατίθενται στην αμερικανική αγορά και τα οποία καταναλώνει το κοινό χωρίς να γνωρίζει τη σύστασή τους. Εκτιμάται ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν καταναλώσει τέτοιες τροποποιημένες τροφές, είτε είχαν επίγνωση του γεγονότος είτε όχι.
Παρ όλο που η αμερικανική αγορά είναι γενικά λιγότερο επιφυλακτική στο να υιοθετεί νέες τεχνολογίες σε σχέση με την ευρωπαϊκή, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το κοινό στις ΗΠΑ.