Η Air France δεν ακολούθησε τις προδιαγραφές ασφαλείας της British Airways για τα Concorde της
Η Air France παραδέχτηκε σήμερα, Παρασκευή, πως δεν είχε πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μετατροπές στους εκτροπείς νερού των Concorde που διαθέτει στο στόλο της, έπειτα από ένα ατύχημα που είχε συμβεί το 1993, όταν ένα σκασμένο λάστιχο είχε εκτοξεύσει χαλίκια που χτύπησαν ένα ρεζερβουάρ βενζίνης. Οι συνθήκες εκείνου του ατυχήματος θυμίζουν αυτές της πρόσφατης συντριβής του Concorde στην πόλη Γκονές της Γαλλίας, που στοίχισε τη ζωή σε 114 άτομα.
29
Η Air France παραδέχτηκε σήμερα, Παρασκευή, πως δεν είχε πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μετατροπές στους εκτροπείς νερού των Concorde που διαθέτει στο στόλο της, έπειτα από ένα ατύχημα που είχε συμβεί το 1993, όταν ένα σκασμένο λάστιχο είχε εκτοξεύσει χαλίκια που χτύπησαν ένα ρεζερβουάρ βενζίνης. Οι συνθήκες εκείνου του ατυχήματος θυμίζουν αυτές της πρόσφατης συντριβής του Concorde στην πόλη Γκονές της Γαλλίας, που στοίχισε τη ζωή σε 114 άτομα.
Ωστόσο, η βρετανική British Airways -η μοναδική εταιρεία, εκτός της Αir France, που διαθέτει τέτοιου τύπου αεροσκάφη- είχε προχωρήσει στην αναγκαία μετατροπή από το 1995, οπότε μια έρευνα είχε αποκαλύψει το πρόβλημα.
Οι εκτροπείς νερού είναι οι μεταλλικές μπάρες που βρίσκονται πίσω από τους τροχούς για να εμποδίζουν την εκσφενδόνιση νερών, χαλικιών και κομματιών ελαστικών, εάν σκάσει κάποιο λάστιχο. Η βρετανική εταιρεία είχε προβεί στην ενίσχυση του εκτροπέα, ώστε να παραμείνει ενιαίο κομμάτι σε περίπτωση αποκόλλησης έπειτα από ένα ισχυρό τράνταγμα.
Οπως υπογραμμίζει η Air France, η τροποποίηση αυτή δεν ήταν υποχρεωτική στη Γαλλία, καθώς δεν επηρέαζε την ικανότητα του αεροσκάφους να πραγματοποιεί πτήσεις, την οποία παρέχει η Κεντρική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DGAC).
Εκπρόσωπος της British Αirways τόνισε ότι η μετατροπή στους εκτροπείς των Concorde που διαθέτει έγινε όταν έσκασε το λάστιχο ενός αεροσκάφους, το 1993. Η έρευνα που ακολούθησε απέδειξε ότι είχαν προκληθεί κακώσεις στο ρεζερβουάρ λόγω του εκτροπέα.
Πάντως, ο Πολ Λουί Αρσανιάν, διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων (ΒΕΑ), τονίζει ότι πρόκειται απλώς για μια κατεύθυνση της διερεύνησης για τα αίτια του δυστυχήματος και όχι το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι έρευνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Λίβανος θα ζητήσει παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα με το Ισραήλ – Τι ζητάει
- Σύριοι στο στόχαστρο του δόγματος Πλεύρη
- Ψήφισμα στήριξης της ΚΕΔΕ των κοινωνικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων
- Ο Άλεκ Πίτερς έκανε το τραπέζι στους πρωταθλητές Εφήβους του Ολυμπιακού (pics)
- Συναγερμός στη Ζάκυνθο για λεπτοσπείρωση – Ένας θάνατος και δύο κρούσματα στο μικροσκόπιο
- Κίνηση στη κεντροαριστερά, νευρικότητα στελεχών εν αναμονή Τσίπρα – Οι κλεφτές ματιές στον Ανδρουλάκη
- Τρεις τροπολογίες για τις τράπεζες κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Τι προβλέπουν
- Πέθανε ο Στέφανος Ληναίος σε ηλικία 98 χρόνων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442